Gå direkt till textinnehållet

PON prickar Aftonbladet och aftonbladet.se

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Aftonbladet och nättidningen aftonbladet.se för rapporteringen om en svensk man som omkom i Thailand i december 2007.   

Rubriken i publiceringarna löd: Anhöriga: Han giftmördades. I artikeln uppgavs att mannen några månader tidigare vunnit flera miljoner på ett thailändskt lotteri. När han åkte för att hämta pengarna blev han plötsligt sjuk. Enligt tidningen var vänner till mannen övertygade om att han giftmördats. Datum för begravningen publicerades. I artikeln erfor Aftonbladet att en thailändsk kvinna som mannen träffat några år tidigare stod i fokus för polisens intresse.

Tidningen berättade om mannens yrke, hans tidigare bostadsort i Sverige, vilket år han flyttade till Thailand och om hans verksamhet där.

Mannens båda söner anmälde gemensamt publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. De ansåg att tidningen hade agerat ytterst oetiskt i rapporteringen om händelsen. Artikeln innehöll många felaktiga uppgifter, bland annat var dödsorsaken okänd och uppgiften om lotterivinsten var obekräftad. Flera släktingar och vänner hade fått uppfattningen att det var sönerna som gått till pressen. De mådde dåligt och kände sig djupt kränkta.

PO anser inte att de detaljerade uppgifterna hade ett sådant nyhetsvärde att det motiverade den ingående rapporteringen. Vidare konstaterar PO att det är en tung upplevelse att i förtid mista en förälder, chock blandas med sorg. Att dessutom på löpsedel och nyhetssidor i en stor tidning på lösa grunder se det beskrivet som mord måsten vara outhärdligt, särskilt som de som kände den avlidne kunde identifiera honom.

PO kommer fram till att Aftonbladet och aftonbladet.se bör klandras. PON instämmer.

Fler avsnitt
Fler videos