Gå direkt till textinnehållet

PON klandrar Vårdguiden för utpekande genrebild

Vårdguiden klandras för en illustration till en artikel om risken att utveckla alkoholism under semestern. Tidningen angav inte att man använt en genrebild och att personerna på bilden inte hade med artikelns innehåll att göra.

Vårdguiden, som ges ut av Stockholms läns landsting, hade i september 2010 ett reportage med rubriken "Blev det lite för mycket i sommar?" Artikeln varnade för att den som fortsätter semesterdricka när vardagen börjar riskerar att utveckla ett alkoholberoende.

Artikeln illustrerades med en bild i trädgårdsmiljö på några unga kvinnor med vinglas i handen.

Bilden var tagen 2008 och hade använts i ett matreportage i en annan tidning.

Kvinnorna anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO, sedan vänner och bekanta reagerat. Anmälarna tyckte det var pinsamt.

PO betonar i sin bedömning att tidningen har ett självständigt ansvar för bilder som den publicerar. Den bör noggrant överväga om det på en sådan bild finns igenkännbara personer som kan uppfatta sammanhanget som kränkande eller på annat sätt skadande.

Det publicerade fotografiet är en fin sommarbild som visar de unga kvinnorna på en festlig tillställning. Sammanhanget, artikeln om kopplingen mellan drickande under semestern och risken att utveckla alkoholberoende, är dock negativt och uppfattades av kvinnorna som kränkande, konstaterar PO.

Pressombudsmannen kommer fram till att bildpubliceringen har tillfogat kvinnorna en oförsvarlig publicitetsskada och att Vårdguiden därför bör klandras.

Pressens Opinionsnämnd, PON, gör samma bedömning.

Fler avsnitt
Fler videos