PON friar granskning
av Researchgruppen

4 december, 2015

MEN-fällning Journalisten Ola Sandstigs omdebatterade granskning av Researchgruppen, som publicerades i Dagens Samhälle, frias av Pressens opinionsnämnd.

Journalisten har tidigare berättat om Ola Sandstigs granskning av researchnätverket Researchgruppen, som ställdes av tidningen Fokus i mars men sedan publicerades av Dagens Samhälle.

En av Researchgruppens grundare anmälde reportaget till Allmänhetens pressombudsman, som avskrev ärendet redan i juni. Efter att avskrivningen överklagats av anmälaren har PON nu tagit ställning, och finner inte heller skäl till pressetiskt klander av Dagens Samhälle.

Anmälaren var bland annat kritisk till rubriksättningen ("Granskare som inte tål en granskning") och bildvalet (bland annat foton från två mordbränder). Han ansåg också att uppgifter om flera brott som han varit misstänkt för saknade allmänintresse eftersom de låg så långt tillbaka i tiden.

PO finner att rubriken visserligen saknar stöd när det gäller anmälaren personligen, men att det finns visst fog för formuleringen och att rubriken inte riktar sig direkt mot anmälaren som person.

Den pressetiskt avgörande frågan är enligt PO uppgifterna om anmälarens förflutna som aktivist i den våldsbejakande vänstergrupperingen Antifascistisk aktion, Afa. De händelser som återberättas i texten inträffade när anmälaren var 17 år.

Enligt PO har det ett allmänintresse när en person som tidigare varit med i Afa får en framträdande position. Eftersom anmälaren fortsatt röra sig i ungefär samma politiska miljö som under Afa-tiden är det rimligt att hans förflutna lyfts fram när Dagens Samhälle skulle teckna en bakgrund till Researchgruppen, skriver PO.

Anmälaren har heller inte begärt genmäle, och han har haft kännedom om att artikeln skulle beröra ungdomen, noterar PO. PO anser att även om artikeln framställer anmälaren i "en ofördelaktig dager" har han inte tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada.

PON gör samma bedömning som PO.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies