Uppdrag granskning bjuder in PR-branschen till tv-huset
Som ett svar på kritik mot Uppdrag gransknings arbetsmetoder bjuder programmets chef Axel Björklund in kommunikatörer och krisrådgivare till redaktionen i Göteborg. ”Det finns inga dolda intentioner”, säger Axel Björklund.
En våg av kritik har slagit mot Uppdrag granskning efter att programmet i sin säsongsavslutning adresserat att allt färre makthavare ställer upp på intervjuer med deras reportrar.
Bland annat skriver krishanteringsrådgivaren Carl Fredrik Sammeli i en debattartikel i Dagens industri att det inte är speciellt konstigt att makthavare hellre svarar via mejl än ställer sig framför en UG-kamera.
”Risken att den verksamhet man företräder blir giljotinerad i en inspelad intervju är för hög. Sannolikheten att man fått ta del av de påståenden man förväntas stå till svars för innan är låg. Risken att man både framställs som inkompetent, lögnaktig, oansvarig och illa påläst är överhängande. Därtill misstror man redaktionens vilja att söka hela sanningen genom att tala med källor som motbevisar den tes man har”, skriver han.
I en replik kontrar Axel Björklund med att bjuda in ”kommunikatörer, presskontakter, krishanterare och pr-konsulter” till ett informationsmöte om hur redaktionen arbetar.
– Vi har haft en intern diskussion om att vi, och egentligen alla redaktioner, ibland haft lite långt till att förklara vad vi gör, hur vi gör det och varför, säger Axel Björklund till Journalisten om varför han nu bjuder in till mötet.
Axel Björklund.
Axel Björklund beskriver den relation som idag finns mellan pr-branschen och medierna som en ”ovärdig katt- och råttalek”.
– Det tror jag inte någon part tjänar på. Där har vi säkert anledning till självkritik, och också den andra sidan, säger han.
Att Uppdrag granskning enbart skulle vara ute efter att sätta dit folk menar Axel Björklund är något av en myt, som delvis lever kvar från hur programmet gjordes förr i tiden.
– Jag förstår var den bilden kommer ifrån. Programmet har funnits i över 20 år, och det är inte under de senaste åren som vi profilerat oss som mest ‘hard hitting’ – eller gjort ‘dra-ned-byxorna-intervjuer’ som vissa har formulerat det. Det är något som gradvis växt bort från Uppdrag granskning. Mycket av det som lyfts upp nu har ganska många år på nacken, säger han och fortsätter:
– Därför tror jag det kan vara nyttigt att försöka uppdatera bilden av vår verksamhet. Det här är en innerligt menad inbjudan, det finns inte några dolda intentioner. Jag tror det är nyttigt att ses och prata i en konstruktiv anda, säger han.
Det är i sig inget nytt att ledare inom privata bolag inte vill ställa upp på intervjuer, men den nya trenden som Uppdrag granskning vill peka på är att det nu även är offentliga aktörer som agerar på det sättet, säger Axel Björklund.
– Vi har haft svårt att få IVO eller Lerums kommun att ställa upp på intervju. Den krishanteringen är helt ny för oss. Att ett privat bolag inte ställer upp är vi ganska vana vid, men att en myndighetsföreträdare inte gör det är det som vi ser som en ny utveckling.
Men inbjudan till tv-huset i Göteborg riktar sig till alla inom PR.
– Jag hoppas vi får se många olika människor från det skrået. Flera har redan anmält intresse, säger han.
Agendan är inte helt satt, men det kommer att bli någon form av presentation av hur UG arbetar och möjlighet till samtal om vad den granskande parten har för önskemål på kanalen.
– Vart samtalet tar vägen är ju svårt att säga. Men tanken är att avsätta tid för det, det ska inte bara vara envägskommunikation, säger Axel Björklund.