Gå direkt till textinnehållet

HD friar Nya Åland om länkning

Högsta domstolen i Finland friar Nya Ålands tidigare chefredaktör samt en journalist, i en dom som blir prejudicerande. Hovrätten ansåg att de gjort sig skydliga till bland annat ärekränkning genom att länka till en sajt där en misstänkt namngavs.

Hufvudstadsbladet rapporterar om HD-domen. Nya Åland skrev 2016 en nyhetsartikel om att polisen utredde grovt bedrägeri gällande en åländsk man. Nya Åland länkade till nättidningen Long Play, som hade skrivit ut namnet på privatpersonen och brottsmisstankarna som riktades mot honom, men Nya Åland publicerade inte själv namnet och kommenterade sitt val att inte namnpublicera.

Jonas Bladh, tidigare chefredaktör på Nya Åland, och Annica Lindström, tidigare journalist vid tidningen, åtalades för spridande av information som kränker privatlivet och ärekränkning, skriver HBL. De friades av tingsrätt men fälldes av hovrätt och dömdes till böter och ersättning, i en dom som kritiserades av bland andra det finska journalistförbundet.

HD river nu upp hovrättens fällande dom. HD anser att artikeln visserligen för fram uppgifter som hör till privatlivet och att journalisterna genom länkningen gjorde namnet på mannen tillgängligt för de som läste tidningens nätupplaga. Men avslöjandet av namnet genom länkningen har inte tydligt överskridit det som kan anses vara godtagbart.

Annons Annons

HD trycker på att mannen intervjuats i nättidningen Long Play, varför Nya Åland haft anledning att tro att han namngetts i samförstånd med tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos