Gå direkt till textinnehållet

PON fäller GP för utpekande

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Göteborgs-Posten för att tidningen pekat ut en tidigare hotellanställd som skyldig till förskingring.

GP publicerade i maj 2009 en intervju med ägaren av ett namngivet hotell i Göteborgs norra skärgård. Han hade märkt av lågkonjunkturen genom att konferenserna blivit färre. I intervjun uppgav han dessutom att han tvingats säga upp en tidigare anställd på kontoret på grund av arbetsbrist. Denne hade även förskingrat stora belopp.

Den före detta anställde anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Personen förnekade att han gjort sig skyldig till förskingring och kände sig mycket kränkt och ledsen över att GP pekat ut honom som förskingrare.

Hotellägaren hade aldrig polisanmält den påstådda förskingringen utan i stället föredragit en ekonomisk uppgörelse med den tidigare medarbetaren.

Annons Annons

PO konstaterar att anmälaren inte är en offentlig person och att den påstådda förskingringen inte var rättsligt prövad. De som bodde i det lilla samhället fick genom publiceringen intrycket att personen gjort sig skyldig till brott. PO kom därför fram till att GP ska klandras för utpekandet. PON delar POs mening.

 

Fler avsnitt
Fler videos