Polisräd mot rysk studenttidning

16 april, 2021

Fyra journalister på studenttidningen Doxa i husarrest med kommunikationsförbud.

Moskvapolisen genomförde i onsdags en räd mot den oberoende studenttidningen Doxas redaktion, samt journalisternas bostäder. Under räderna beslagtog polisen bland annat datorer och telefoner.

Fyra journalister: Armen Aramyan, Natalia Tyshkevich, Vladimir Metelkin, och Alla Gutnikova, greps och fördes till den federala polismyndigheten Sledkom, där de fick veta att de misstänktes för att ha ”involverat underåriga i olagliga aktiviteter som kan vara farliga”.

Brottsmisstanken rör en video som tidningen publicerat den 23 januari inför fängslandet av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, där redaktionella medarbetare uppmanade myndigheter att sluta trakassera studenter som deltar i protester, samt uppmuntrade studenter att stå upp för föreningsfriheten, försvara rättigheten att organisera sig och att rättigheten till fredliga demonstrationer.

Efter en kort domstolsförhandling släpptes journalisterna, men är beordrade till husarrest fram till rättegången den 14 juni, och de får inte använda internet eller andra kommunikationsmedel, och får inte heller kommunicera med varandra.

Amnesty International och Committee to Protect Journalists kräver att förundersökningarna mot journalisterna läggs ned och fördömer polisens agerande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies