Gå direkt till textinnehållet

”Polisiär spaning har inget på redaktionerna att göra”

Om regeringens planer på att införa hemlig dataavläsning blir verklighet försvåras möjligheterna för journalister att kommunicera med sina källor över nätet. Det skriver Journalistförbundet i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet.

Regeringen har planer på att polisen ska få möjlighet att använda hemlig dataavläsning. Polisen vill kunna ta del av information som i dag inte går att avläsa på grund av kryptering.

”Skulle regeringens planer på att införa hemlig dataavläsning bli verklighet skulle möjligheterna för journalister att kommunicera med sina källor över nätet försvåras ytterligare. Vi skulle vara hänvisade till att kommunicera på gamla traditionella sätt och många viktiga avslöjanden skulle kanske aldrig publiceras”, skriver Journalistförbundet i debattinlägget.

Förbundet skriver att Sveriges regering är tydlig och kritiserar andra länder som begränsar pressfriheten.

”Men det gör det extra viktigt att leva upp till de höga idealen på hemmaplan. I ett demokratiskt land har polisiär spaning inget på redaktionerna att göra. Att tumma på den principen är att svika den fria pressen”, anser förbundet.

Fler avsnitt
Fler videos