Gå direkt till textinnehållet

Polis hotade beslagta reporters telefon

Polisen kvarhöll en reporter på Nerikes Allehanda mitt under en nyhetshändelse och krävde att skulle lämna ifrån sig en film och hotade att beslagta hans telefon om han vägrade. Polisen menar att det ”inte finns något undantag för journalister” när det gäller beslag. ”Det är fullständigt oacceptabelt”, säger NAs chefredaktör Anders Nilsson (bilden) till Journalisten.

NAs reporter Stefan Hazianastasiou hamnade mitt i en dramatisk händelse vid Storbron i centrala Örebro i lördags. En man började vifta med svärd och betedde sig hotfullt. Polisen tvingades skjuta varningsskott och kunde till slut gripa mannen.

Stefan Hazianastasiou filmade händelseförloppet med sin mobiltelefon. Efter att mannen gripits kom flera poliser fram till honom och ville ha hans film. Han vägrade, men poliserna insisterade, och Stefan Hazianastasiou ringde då upp NAs chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Nilsson.

– Jag sade åt honom att han absolut inte fick lämna ifrån sig någonting, berättar Anders Nilsson för Journalisten.

Annons Annons

Efter en stund ringde Stefan Hazianastasiou upp igen. Poliserna hade genom journahavande förundersökningsledare Carl Stöltenhielm fått ett beslut om beslag av mobiltelefonen om han vägrade lämna ut filmen.

– Jag bad honom lämna över telefonen till insatschefen. Jag förklarade mycket tydligt att de inte kan beslagta telefonen eftersom det kan finnas källskyddat material på den. Det vore ett brott mot grundlagen. Men han fortsatte att hävda att telefonen skulle tas i beslag om de inte fick filmen. Då beslutade jag att vi skulle överlämna en kopia av filmen, för att skydda eventuella källor, säger Anders Nilsson.

Vad tycker du om polisens agerande?
– Det är fullständigt oacceptabelt. Polisen hotar en reporter mitt under en nyhetshändelse, och hotar mig som chefredaktör och ansvarig utgivare. På senare tid har vi sett flera liknande händelser där polisen försöker få ut material avsett för publicering, eller tar journalisters arbetsredskap i beslag. Det är en besvärande utveckling.

– Dessutom hindrade polisen reportern från att göra sitt jobb och han blev kvarhållen på platsen. Det medförde att han inte fick möjlighet att gå runt och intervjua andra som blivit vittne till händelsen, och att hela vår publicering blev försenad.

Polisens jourhavande förundersökningsledare, polisinspektör Carl Stöltenhielm säger till NA att även om beslutet att beslagta telefonen var felaktigt ”så har vi fortfarande möjligheten att beslagta material” samt att ”det finns inget undantag för journalister”. Han påstår också att det inte finns några uppgifter om att reportern ska ha sagt att han var journalist.

– Det är ett häpnadsväckande påstående. Han visade presskortet fler gånger, och jag pratade med insatschefen själv. Det finns inte någon möjlighet att det inte ska ha framgått att han var en journalist, säger Anders Nilsson.

Polisen har nu anmält händelsen som ska internutredas.

Journalisten har utan framgång sökt flera personer vid polismyndigheten för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos