Gå direkt till textinnehållet

Spionprogram upptäckt i Meduzas chefredaktörs telefon

Spionprogrammet Pegasus som bara säljs till statliga myndigheter installerades i Galina Timsjenkos telefon när hon befann sig i Berlin. Hon är den första ryska journalisten som utsatts för Pegasus.

Den ryska nyhetssajten Meduza har sedan 2021 varit stämplad som en ”utländsk agent” och redaktionen befinner sig i exil i Riga och i Berlin. Meduza har rapporterat på ryska och engelska om bland annat invasionskriget i Ukraina.

I januari i år förklarade den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor Meduza som fredlös, en ”oönskad organisation” som ”utgör ett hot mot Rysslands konstitution och nationella säkerhet”. Oönskade organisationer får inte verka på ryskt territorium och alla som deltar i organisationens verksamhet eller samarbetar med organisationen riskerar åtal.

Två veckor senare, den 10 februari 2023, installerades spionprogrammet Pegasus i chefredaktören Galina Timsjenkos telefon när hon befann sig i Berlin.

Annons Annons

Intrånget, som är det allvarligaste som drabbat Meduza, upptäcktes först i juni, med hjälp av experter från människorättsorganisationen Access Now och Citizen Lab vid universitetet i Toronto. Det rapporterar Meduza.

Pegasus tillverkas av det israeliska företaget NSO Group och säljs bara till statliga myndigheter. Programmet är avsett att användas för att kartlägga ”terrorister, kriminella och pedofiler” men har flera gånger hittats i journalisters telefoner, bland annat i Mexiko.

Vilken statlig myndighet som installerat spionprogrammet i Galina Timsjenkos telefon är oklart. Ryssland har såvitt är känt aldrig använt Pegasus, och Galina Timsjenko är den första ryska journalisten som utsatts. Flera EU-länder använder Pegasus, bland dem Lettland, Tyskland och Nederländerna.

Det faktum att en statlig myndighet har använt Pegasus mot exiljournalisten Timsjenko är ”mycket oroväckande”, säger Gulnoza Said, Committee to Protect Journalists, i ett uttalande.

– Journalister och deras källor är inte fria och säkra om spioneras på. Denna attack mot Timsjenko understryker vikten av att regeringar omedelbart stoppar utvecklingen, försäljningen och användandet av spionprogramvara. Hotet är helt enkelt för stort, säger Gulnoza Said.

Fler avsnitt
Fler videos