Över 100 australiska lokaltidningar lägger ner print

28 maj, 2020

Coronakrisen 112 av News Corps lokala och regionala tidningar i Australien kommer att sluta att komma ut i papper, eller läggs ned.

36 australiska lokaltidningar läggs ned och 76 överger print och blir helt digitala. Många hundra journalister väntas bli uppsagda.

Uppgifterna om besparingarna läckte i går till The Guardian, och bekräftas nu av News Corp. Orsaken är att coronakrisen har slagit hårt mot den australiska dagspressens ekonomi, samtidigt som nyhetskonsumtionen slagit rekord.

Tidigare i våras meddelade den australiska nyhetsbyrån AAP att man avvecklar verksamheten och säger upp 500 personer, varav 180 journalister.

Kommentarer

Det finns 7 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Petra G tors, 2020-05-28 22:28
Nu när man kan få mycket information via sociala media behövs inte tidningar på samma sätt. Och det behövs följaktligen färre journalister.
Inlagt av Nilla tors, 2020-05-28 23:52
I Sverige ligger det mesta bakom betalväggar. Så jag går hellre in på fejjan och läser i lokala grupper om vad som händer där jag bor. Sen kan jag tycka är konstigt: tidningar får bidrag från skatten som vi medborgare betalat in, och tidningar lägger trots det bakom betalvägg. Det är inte juste!
Inlagt av Helena Giertta fre, 2020-05-29 13:24
Alla tidningar får inte något stöd från staten. Av de som får stöd täcker detta bara en liten del av kostnaden. Stödet är till för att garantera mångfald i den journalistiska bevakningen. Antalet prenumeranter, som är bredda att betala för att få trovärdig journalistik, ökar. Lokala facebookgrupper läser jag också gärna, men det är inte de som kommer att avslöja om kommunen missköter sig, eller berätta om andra för kommunen mindre trevliga nyheter. / Helena Giertta, Journalisten
Inlagt av Mats A fre, 2020-05-29 14:58
Intressant debatt. Just nu pågår också debatt i ämnet betalvägg/press-stöd mellan Sonesson Staffanstorp och Sydsvenskan. (Se Sonessons facebooksida och Sydsvenskans ledare). Kanske något Journalisten kunde skriva om? Bakom betalvägg eller ej låter jag vara osagt, vet heller inte om Journalisten får stöd eller ej.
Inlagt av Patricia Park fre, 2020-05-29 15:36
Sydsvenskan får dock över 30 miljoner i stöd??? Men hur många som nås av tidningen är affärshemligheter??? https://www.sydsvenskan.se/2020-05-28/vem-ska-granska-staffanstorp-gratis
Inlagt av Birgitta N sön, 2020-05-31 02:12
Att: Giertta, Det tycks dock vara ”alternativmedia” som SwebbTV som nu - med små resurser och utan statligt stöd - försöker gräva vidare i varför så många äldreboenden blivit migrantboenden. ”Etablerad media” tycks ha släppt det hela. Förmodligen kommer du/ni inte att publicera denna kommentar, men ni kan i alla fall läsa den. Och reflektera... Ni kommer själva att bli gamla. Hur vill ni ha det då? Och varför går ”etablerad media” inte in och granskar detta? Det är en massa äldreboenden i Stockholmsområdet som lagts ned.
Inlagt av Helena Giertta tis, 2020-06-02 10:44
Journalisten får inget stöd. Däremot har vi under corona-pamdemin sökt och fått korttidspermittering.
Coronakrisen

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies