Gå direkt till textinnehållet

Orrenius: ”En väldig sorg”

Avslöjandet om Skånepolisens kartläggning av romer har väckt en väldig sorg, säger DNs Niklas Orrenius som i dag nominerades till Stora journalistpriset: – De djupa fördomar som finns mot romer har kommit fram.

Att Niklas Orrenius fanns bland de nominerade till Stora journalistpriset för Årets avslöjande kom väl knappast som en överraskning för någon.

De senaste veckorna har varit intensiva och turbulenta, säger han. Och trots mångas stora upprördhet över polisregistret har han också med väldig sorg noterat att fördomarna mot romer lever kvar; "den sista rumsrena rasismen" är ännu inte borttvättad i Sverige.

– Många resonerar som så att polisen väl hade ett skäl att kartlägga dem "eftersom alla vet hur romer är", säger han.

Annons Annons

Med intervjuer och porträtt på en rad av de personer som finns i polisregistret har Orrenius och DN velat visa att det inte finns "en sorts rom", utan många olika människor som lever helt olika liv.

– Jag tror också att det är så här, genom människors liv, man berättar den här berättelsen. Att säga att 4 600 personer är kartlagda är en sak, att berätta om treåriga Miranda är en annan.

– Det har också funnits en poäng för oss att visa att de registrerade är många och att det inte är fult att finnas med i det här registret.

Flera utredningar är på gång kring polisregistret, och Niklas Orrenius och DNs bevakning är pågående.

Påverkar JKs beslut att inleda förundersökning om eventuellt brott mot tystnadsplikten er rapportering på något sätt?

– Nej, den har inte med oss att göra. Vi har noterat att den äger rum.

Fler avsnitt
Fler videos