Oavlönad praktik på Allsång på Skansen

23 april, 2012

SVT tar emot en praktikant till jätteproduktionen Allsång på Skansens webb i sommar. Ingen ersättning utgår för tio veckors heltidsjobb. (Uppdaterad)

Praktikplatsen finns på Allsång på Skansens webb och är förlagd i Stockholm tio veckor i sommar och innebär heltid måndag till torsdag, framgår av ett mejl som gått ut till bland annat studenter på Luleå tekniska universitets journalistutbildning. Enligt mejlet är goda kunskaper inom stillbildsfotografering och journalistiskt skrivande för webb meriterande för platsen. Ingen praktikersättning utgår.

Studenter som fått tipset har reagerat på det.

- En praktik där vore i och för sig ett jättebra sätt att ta sig in i en tuff bransch, vi är en hel del som hade velat söka. Men man kan inte ta ett jobb till vilket pris som helst. Det här ger mig inte ens möjlighet att skaffa pengar till mat - hade matersättning ingått hade det kanske gått, säger en student som vill vara anonym.

Enligt Journalistförbundets och SVTs kollektivavtal har praktikanter rätt till lön efter två oavlönade veckor.

- Det är självklart att vi inte ska ha oavlönade journalistpraktikanter, det har vi avtal om, säger Solveig Liljehammar Carlson, vice ordförande i SVTs journalistklubb.

Fackklubben på SVT vill egentligen att alla praktikanter på företaget ska få praktiklön, men kan bara sätta ner foten när det gäller praktikanter med journalistiska uppgifter.

Klara Svensson som är webbansvarig på Allsång på Skansen betonar dock att det rör sig om en mängd uppgifter som den tänka praktikanten ska utföra - det rör sig alltså inte om en renodlad journalistpraktikant.

- Det finns inga egentliga tydliga uppgifter, och att skriva artiklar är inget måste.

Varför är då journalistiskt skrivande för webb meriterande?

- Den formuleringen kommer inte från oss på SVT utan har utformats av en tidigare praktikant. Vi har bara gett muntlig information om att vi har möjlighet att ta emot en ny praktikant.

SVT har sökt oavlönade praktikanter till stora produktioner förr. Till exempel sökte man inför Melodifestivalen 2011 passare som skulle assistera kameramännen i de olika deltävlingarna.

SVTs HR-direktör Heléne Axelsson-Sahlin säger att SVT betalar praktiklön enligt gällande kollektivavtal, det vill säga till studenter som går en minst tvåårig journalistutbildning och är medlemmar i Journalistförbundet.

- I övrigt följer vi vår praktikantpolicy. Där det anges att SVT kan ta emot praktikanter i de fall praktik ingår i utbildningens kursplan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies