Nytt sparpaket på Skånskan

9 januari, 2017

Skånska Dagbladet/Norra Skåne ska minska sin personalstyrka på de två tidningarna med ungefär 15 tjänster, varav åtta redaktionella. (UPPDATERAD)

Enligt Lars J Eriksson, publisher för de två tidningarna, försvinner fyra journalisttjänster på Skånska Dagbladet och fyra på Norra Skåne.

– Däremot är det inte så många personer som drabbas eftersom vi har pensionsavgångar och tjänstledigheter. Men det kan bli några uppsägningar, säger Lars J Eriksson.

Förra året togs nio redaktionella tjänster bort från Skånskan. Med det senaste sparpaketet innebär det 13 tjänster.

– Vi tyckte då att det var mycket, men samtidigt var det ingen överraskning. Vi har tyvärr fått vänja oss vid besparingar. Det hade varit roligt att få börja det nya året utan neddragningar, säger Elisabeth Sandberg journalistklubbens ordförande på Skånska Dagbladet.

Enligt Lars J Eriksson måste koncernen spara 38,4 miljoner kronor i år. Hälften av besparingarna ska göras genom att Skånska Dagbladet minskar utgivningsfrekvensen och inte längre kommer ut på söndagar. På så vis sparar man in tryck- och distributionskonstnader. Resterande sparas på personalminskningar.

– I går var första gången som prenumeranterna inte fick sin söndagstidning i brevlådan. Ännu vet vi inte hur läsarna kommer att reagera, säger Elisabeth Sandberg.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies