Gå direkt till textinnehållet

Stora sparpaket på DD och LT – elva tjänster försvinner

Elva journalisttjänster försvinner på Dala-Demokraten och Länstidningen i Östersund som ska göras om till opinionssajter, enligt ett förslag från Bonnier News Locals ledning.

Dala-Demokraten kommer att halvera pappersutgivningen från sex dagar till tre dagar i veckan från och med den 1 mars nästa år, enligt ett förslag från arbetsgivaren. Fyra redaktionella tjänster ska enligt förslaget tas bort på DD. Samtidigt ska sajten göras om till en ”nischad produkt” med inriktning på opinionsjournalistik, nyhetsfördjupning och analys.

Papperstidningen ska fortsätta att vara en nyhetstidning. De snabba nyheterna hämtas in från andra av BNLs titlar i Dalarna.

– Mediestödet kommer framöver inte att se ut som tidigare, man premierar inte andratidningar. Det ändrar förutsättningarna för Dala-Demokraten ekonomiskt, säger Fredrika Hillervik, redaktionschef och ansvarig utgivare Dala-Demokraten.

Annons Annons

– Vi försöker bygga en ny produkt som taktar med det som varumärket Dala-Demokraten är laddat med, och det är framför allt opinionsjournalistik från vänster. Vi kommer att satsa på att ta större och fördjupande grepp.

Så läsarna kommer att få de snabba nyheterna i papperet och de långsamma digitalt? Det låter lite bakvänt.
– Dala-Demokratens läsare kommer att få sin nyhetsuppdatering i papperet, samtidigt som vi går ner i frekvens, vilket innebär att man får fundera över hur man fördelar de nyheterna över veckan. Det finns andra titlar i Bonnier News Local som redan gör de snabba nyheterna väldigt bra.

Hur känns det här?
– Jag tror verkligen på de nya produkterna, men just nu, efter att precis ha informerat redaktionen känns det väldigt tråkigt. Det är ett jättetråkigt besked att ge till sin redaktion.

DD-journalisten Christian Larsen är ledamot i styrelsen för journalistsektionen på Dalarnas Tidningar. Han beskriver beskedet från arbetsgivaren i dag som sorgligt.

– Vi har haft det på känn en tid med de förändringar som sker i branschen och med mediestödet. Vi var beredda men inte förberedda. Det är en nattsvart dag, säger Christian Larsen.

Tror du på den nya produkten?
– Den dagliga nyhetsbevakningen försvinner och det blir en annan inriktning. Vi har varit inne och tassat på det här under ett drygt år, en artikelserie om samhällsbärarna till exempel. Det blir helt nytt sätt att arbeta på för redaktionen.

Även Länstidningen i Östersunds sajt kommer att få ett opinionsfokus, medan papperstidningen ska fortsätta att komma ut sex dagar i veckan och e-tidningen sju dagar i veckan, enligt ett förslag från Bonnier News Local.

På Länstidningen kommer fem journalisttjänster att försvinna, samt ytterligare två som finansierats via det så kallade vita fläckar-stödet. Totalt blir det nästan en halvering av redaktionen, från 15,25 till 8,25 tjänster.

– Vi har förstått att det nya mediestödet skulle slå extra hårt mot oss, men det är en väldigt stor besparing. Det är tråkigt, säger Henrik Flygare, ordförande i journalistsektionen på Länstidningen i Östersund.

Magnus Sjöborg, ordförande på journalistklubben i norra Bonnier News Local, anser att beskeden idag är väntade.

– De här tidningarna har haft det ekonomiskt svårt även med det nuvarande mediestödet, och kommer att förlora på det nya mediestödet. Det är därför inte alls förvånande att arbetsgivaren vill genomföra besparingar. Men det är en jättetrist utveckling för dem, säger Magnus Sjöborg.

I april pekade Bonnier News Locals affärsområdeschef Mikael Nestius ut fyra städer där tidningarna kommer att påverkas av det nya mediestödet som införs 2024: Östersund, Gävle, Falun och Malmö. I slutet av oktober meddelades att Skånska Dagbladet lämnar Malmö för Eslöv, utgivningen av papperstidningen halveras och åtta tjänster försvinner. I september ventilerade Arbetarbladet en flytt från Gävle till Sandviken.

Fler avsnitt
Fler videos