Gå direkt till textinnehållet

Nya neddragningar på HD/Sydsvenskan

Mellan 20 och 30 tjänster ska bort på HD/Sydsvenskan, enligt besked från ledningen i dag.

Personalen på tidningen informerades i dag på förmiddagen.

Bakgrunden är ett beräknat annonstapp på papperssidan med 15 procent nästa år, fördyrade kostnader och att ägaren Bonnier kräver en budget med svarta siffror, summerar journalistklubbens ordförande på Sydsvenskan, Jan Samuelsson.

Nedskärningen kom som en överraskning även för klubben. Så sent som i förra veckan fick de ekonomisk information av ledningen som då fortfarande tittade på intäkter och utgifter, enligt Samuelsson.

Annons Annons

Hur kommer det att slå mot redaktionerna?

– Osthyvelsprincipen gäller. Sett till det kan man tänka sig att 5-8 tjänster försvinner från redaktionerna i Malmö-Lund, och ytterligare några i Helsingborg, säger Jan Samuelsson.

Vad kommer det att innebära för journalistiken?

– Det blir ju mer pressat. Vi ska fortfarande fylla webben och papperet. Alla får jobba hårdare, det blir också mer sårbart, vi har även vikariestopp. Det är väl sannolikt att får släppa en del bevakning. Det blir en ond cirkel när kvaliteten riskeras – man kunde önska att Bonniers ledning accepterade en förlust tillfälligt, i en övergångsperiod.

Företagets ambition är att genomföra sparpaketet så snart som möjligt för att kunna ta besparingen på 2016 års budget, men ännu finns ingen organisationsplan, berättar Jan Samuelsson, så fackliga förhandlingar dröjer.

Inga generella avgångserbjudanden kommer att finnas, enligt klubben.

Fler avsnitt
Fler videos