Gå direkt till textinnehållet

Sydsvenskan låter AI-robot skriva krönikor

Tidningens reporter Andreas Ekström ger instruktioner, och den artificiella intelligensen ChatGPT skriver krönikan. ”Den här roboten kan nog bli bättre än vad vi nu kan föreställa oss”, säger Ekström.

ChatGPT, heter en ny AI-robot som på kort tid skapat rubriker i techvärlden. Sydsvenskans reporter Andreas Ekström bestämde sig att testa om roboten – på lite sikt – kan ersätta, tja, honom själv.

– ChatGPT är en enorm självlärande databas, som är helt mästerlig på att konversera. Den tar instruktioner som i en chatt, och svarar likadant.

Tio dagar i sträck publicerar Sydsvenskan Andreas Ekströms instruktioner till roboten, robotens krönika, och så Ekströms analys av robottexten.

Hur fick du idén att låta en AI-robot skriva krönikor?
Det verkar uppenbart att vi är med om något helt epokgörande precis nu, i december 2022. Vid sådana tillfällen är det alltid bättre att lära sig genom att testa skarpt. Dessutom är det kärnan i journalistiken: att hjälpa läsarna. Det är klart att vi måste berätta om en så här pass sensationell teknik på ett så pedagogiskt sätt som vi bara kan. 

Hur har det fallit ut? Vad säger läsarna?
– I dag måndag publiceras den femte av tio planerade krönikor – till att börja med. Jag får fascinerande reaktioner. En del är provocerade, andra är roade, men framför allt: många verkar testa själva. Och det är ju det allra bästa.

I vilken mån kommer robotar kunna ersätta journalister i framtiden?
– Jag vet inte. Men tänk så här: roboten är redan bättre på att skriva svenska än en överväldigande majoritet av svenskarna. Ge den ett år, eller två år, eller fem år, av intensiva dialoger med miljontals användare, där den varje gång lär sig något som den aldrig glömmer. Den här roboten kan nog bli bättre än vad vi nu kan föreställa oss.

– Så vi behöver till att börja med snabbt utveckla en ny journalistisk kompetens, nämligen att ge precisa och intelligenta instruktioner till en artificiell intelligens.

Fler avsnitt
Fler videos