Ny jury utsedd i Politkovskajamålet

15 januari, 2014

En ny jury har utsetts av Rysslands högsta domstol för rättegången om mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006.

Den grävande journalisten Anna Politkovskaja sköts ihjäl i hissen i sitt bostadshus i Moskva den 7 oktober 2006. Hon arbetade för tidningen Novaja Gazeta och mordet har kopplats till hennes artiklar om ryska militärens övergrepp mot civilbefolkningen i Tjetjenien.

Fem män, varav en före detta polis, åtalades för mordet 2009 men friades. Högsta domstolen hävde den friande domen och beslutade att rättegången skulle tas om.

Den nya rättegången har dragit ut på tiden och i november förra året upplöstes juryn efter att det framkommit att en av jurymedlemmarna tidigare var dömd för mord och tre andra medlemmar lämnat juryn, vilket gjorde att juryn bestod av färre än de lagstadgade tolv.

Under rättegången har anklagelser om oegentligheter och korruption haglat. Rättegången har skjutits upp sju gånger. Rättegången som fortsatte på onsdagen har nu skjutits upp till den 20 januari, rapporterar nyhetsbyrån Rapsi.

I helgen genomförde polisen en genomsökning av de åtalades advokats bostad, efter anklagelser om att advokaten betalat och hotat vittnen för att förmå dem ljuga i en annan mordrättegång.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies