Ny förundersökning mot Nordfront

18 juli, 2013

Justitiekanslern inleder förundersökning mot den nazistiska sajten Nordfront för hets mot folkgrupp och uppvigling. De misstänkta brotten rör läsarkommentarer som förhandsmodererats.

Fem anmälningar till JK har inkommit rörande 20 läsarkommentarer på den nazistiska sajten Nordfront som har utgivarbevis.

Elva av kommentarerna kan enligt JK utgöra hets mot folkgrupp, och tre av kommentarerna uppvigling. En av kommentarerna är gjord efter att Nordfront införde efterhandsmoderering, och lämnas därför utan åtgärd. De övriga kommentarerna har släppts igenom av Nordfronts redaktion under tiden då sajtens kommentarsfält förhandsmodererades och ansvaret för dessa faller därför på ansvarig utgivare.

I kommentarerna som rör uppvigling uppmanas läsarna att beväpna sig med moraknivar och ta till våld. I kommentarerna som rör hets mot folkgrupp uttrycks antisemitism.

Taggar: JK, Nordfront

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies