Gå direkt till textinnehållet

JK inleder förundersökning om bortförda journalister

Justitiekanslern inleder förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel mot de poliser som i juni förde bort två journalister som bevakade en klimataktion.

Det skriver Dagens Nyheter idag. Som Journalisten rapporterat JK-skickade Journalistförbundet och RSF Sverige i juli gemensamt in en anmälan till Justitiekanslern med anledning av polisens agerande när journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer fördes bort av polisen från en klimataktion de bevakade i Stockholm, och polisen beslagtog deras utrustning, trots att de identifierade sig som journalister på uppdrag.

JK inleder nu förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel, mot de poliser som anmälan gällde, skriver DN.

– Vi fick in en anmälan och beslutade i mitten av juli att inleda en förundersökning. Skälet är att de uppgifter som lämnats ger anledning att anta att det förekommit brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel, säger JK Mari Hedenborg till DN.

RSF och Journalistförbundet välkomnar dagens besked. Organisationerna vände sig i sin anmälan både mot bortförandet av journalisterna och mot att källskyddat material beslagtogs.

– Att JK väljer att inleda en förundersökning visar att myndigheten tar frågan på allvar. Det är viktigt för både journalister och medborgare att detta utreds ordentligt så att vi förhoppningsvis får veta varför polisens hantering brast på så många punkter, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

– Vi har haft en bra dialog, men det är fortfarande obegripligt att polisen agerade som de gjorde. Förhoppningsvis leder JKs utredning till att polisen förbättrar sina rutiner, säger RSFs Erik Halkjær.

Fler avsnitt
Fler videos