Gå direkt till textinnehållet

Nu förbereds nästa hjälptransport från Sverige till Ukrainas journalister

Publicistklubben skänker 100 000 kronor och Journalistförbundet 20 000 kronor till den tredje transporten av skyddsutrustning och arbetsverktyg till ukrainska journalister. ”Vi välkomnar fler gåvor”, säger Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News, som samordnar hjälpen.

De två första svenska transporterna till Ukrainas journalister innehöll bland annat ett 50-tal skottsäkra västar, ett 40-tal videokameror, 25 stillbildskameror fem drönare och hjälmar och powerbanks. Flera svenska medieföretag och myndigheter bidrog till transporterna, bland andra Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Fojo, Utbildningsradion, Sveriges Television, TV4, Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri och Södertörns Högskola.

Nu planeras den tredje transporten, och en av de som är med och bidrar är Publicistklubben som skänkt 100 000 kronor.

– Med knappa resurser riskerar våra kollegor i Ukraina hela tiden sina liv för att skildra det ryska angreppskrigets vidriga verklighet. Publicistklubben stödjer dem helhjärtat, bidrar med 100 000 kronor till den utrustning de behöver och uppmanar alla andra att bidra efter förmåga, säger Robert Aschberg, ordförande för Publicistklubben, i en kommentar.

Annons Annons

– De grova lögnerna har slagit rot hos stora delar av hemmapubliken i Ryssland. Det fria ordet har förbjudits helt. Därför är det extra viktigt att journalister på plats i Ukraina får de verktyg de behöver för att få ut korrekt information om krigsförbrytelserna.

Journalistförbundet skänker 20 000 kronor ur sin insamlingsfond till transporten.

– Det är oerhört viktigt att vi tillsammans fortsätter stötta journalister i krigets Ukraina, så att omvärlden får ta del av oberoende information och journalistisk bevakning, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

– Vi vet via kontakter med Journalistförbundet i Ukraina att behovet av utrustning är stort och akut. Därför skänker vi 20 000 kronor från Journalistförbundets insamlingsfond till kraftfulla powerbanks och hårddiskar som ska nå Ukraina inom några dagar.

Bonnier News samordnar insamlingen och distributionen i Ukraina sker via Ukrainian Media Fund som bland annat finansieras av Bonnier News, TV4, Tidningsutgivarna, Stiftelsen Eskilstuna-Kuriren och Stiftelsen Skelleftepress.

– Stort tack till Publicistklubben och Journalistförbundet som donerar pengar, medel som bland annat går till att köpa powerbanks, första hjälpen-kit och annat som de ukrainska medieorganisationerna vädjar om. Vi kommer köra ner allt med nästa transport och välkomnar fler gåvor, säger Thomas Mattsson, senior advisor på Bonnier News, som samordnar hjälpen.

Fler avsnitt
Fler videos