Gå direkt till textinnehållet

”Dawit Isaaks frihetstorg” bordläggs till nästa år

Igår samlades ett 30-tal personer för en manifestation för att påverka Lidingöpolitikerna att döpa om torget utanför Eritreas ambassad till ”Dawit Isaaks frihetstorg”. Ärendet som låg på kommunfullmäktiges bord sköts dock upp till januari 2024. ”Vi kommer tillbaka”, säger Erik Larsson, ordförande för Reportar utan gränser, en av talarna utanför Lidingö stadshus.

MP-, S- och L-motionen, som Journalisten tidigare rapporterat om, att döpa om torget utanför Eritreas ambassad på Lidingö, låg sist på dagordningen och hanns inte med. Motionen bordlades och frågan tas upp på nästa kommunfullmäktigesammanträde, i januari.

– Kommunstyrelsen har yrkat på avslag, men vi kommer att vara på plats i januari igen, säger Erik Larsson, Reportar utan gränsers ordförande.

Under manifestationen uppmanades kommunpolitikerna att rösta emot kommunstyrelsens förslag att avslå motionen.

Annons Annons

”Vi är inte naiva. Vi tror inte på underverk. Men att döpa torget utanför ambassaden till Dawit Isaaks frihetstorg är ännu en droppe som bidrar till att urholka Eritreas stenhårda diktatur. Varför ska ett torg inte kunna bära en oberoende journalists namn här på Lidingö, samtidigt som en förtryckarregim har sin ambassad här? […] Just nu markerar städer i många länder runt om i Europa mot Rysslands anfallskrig i Ukraina genom att just byta namn på gator och torg. Det är en protesthandling mot en diktatur. Jag önskar att Lidingö gör detsamma”, sade Erik Larsson i sitt tal.

Övriga talare var Grethe Rottböll, Svenska Författarförbundet, debattören och journalisten Kurdo Baksi och Elisabeth Löfgren, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak.

Fler avsnitt
Fler videos