Gå direkt till textinnehållet

Frilansrekommendationen ska höjas två gånger nästa år

Frilansrekommendationen höjs med bara 1,1 procent den 1 januari. Journalistförbundet planerar för ytterligare en höjning 2023 på grund av inflationen.

Den 1 januari 2023 höjs frilansrekommendationen med 1,1 procent enligt beslut av Journalistförbundets styrelse. Det innebär att det rekommenderade arvodet för frilansar blir 1 094 kronor i timmen.

Frilansrekommendationen är baserad på genomsnittslöner bland anställda journalister och stiger med kollektivavtalens värde, normalt med ett års eftersläpning.

2022 var värdeökningen 2,2 procent och förbundsstyrelsen valde att fördela ökningen på två år, 1,1 procent per år, för att undvika ett år utan höjning – de anställdas kollektivavtal innehöll nämligen inte någon löneökning 2021 eftersom avtalsrörelsen försenades under pandemin.

Samtidigt är inflationen hög och reallönerna för anställda sjönk med nästan sju procent i september. Förbundet planerar därför att bryta praxis och införa en extra höjning av rekommendationen omgående efter att det första nya kollektivavtalet för anställda antas 2023.

Fler avsnitt
Fler videos