Gå direkt till textinnehållet

Niklas Ekdal om Min sanning

I höst blir Niklas Ekdal programledare för Min sanning på SVT. Gästerna i programmet är sådana som han själv är nyfiken på.

Hur ser du på programledarjobbet i Min sanning?

– Det kom lite oväntat, men det var väldigt roligt. Många av gästerna kommer från den politiska sfären och samhällssfären som jag själv jobbat med i många år. Det är ämnen och personer som jag är väldigt nyfiken på och som ofta har varit mycket i nyheterna. Där finns också ouppklarade frågor.Programmet bygger på att jag och redaktionen är sugna på att komma ett steg till med de här människorna som är inbjudna.

Hur då?

Annons Annons

– Dels att de ska få ge sin egen version av vad som hänt, dels att vi kan göra en gedigen research i förväg och driva ämnena ett steg till.

Hur skiljer det sig från till exempel Studio Ekdal på Axess TV?

– När jag gjorde TV där så var det ofta flera gäster och man försökte få till ett samtal. Men jag har även gjort långa intervjuer på Axess, oftast med utländska akademiker och författare. De intervjuerna var mest på engelska men annars var de ganska lika Min sanning. Fast på Axess var idéerna och historien mer i fokus än personerna

– I och med att det är ganska generöst med programtid så hinner man ju i Min sanning med både det politiska och det personliga och kan förhoppningsvis få ihop bäggedera. Det blir mer heltäckande på det sättet.

Din första gäst är Sven-Otto Littorin. Blir det kontroversiellt?

– Det finns ju en oavslutad historia där. Det gick så snabbt när han försvann från offentligheten och avgick som minister. Han har inte pratat ut tidigare. Han har inte heller blivit ifrågasatt sedan han försvann. Tanken är att han får ge sin bild, men också att vi får ställa de obekväma frågorna som blivit hängande i luften.

Vilka?

– Anklagelserna om att han köpt sex till exempel. Det handlar mycket om hans avgång och vad som hände där, men också om alliansen och de nya moderaterna, hur de byggdes upp. Littorin kan ju vara ganska frispråkig kring det nu.

Hur är atmosfären i programmet?

– Vi har en vänlig grundton, men samtidigt ställer vi vilka frågor vi vill. Det finns ingen uppgörelse som döljs för tittarna. Om det finns ouppklarade frågor försöker vi gå till botten med dem. En välvillig ton, men med journalistiskt anslag.

Kommer det några överraskningar från de andra gästerna?

– Margareta Winberg kommer att prata om hur hon fick sparken som minister. Det säger en del om Göran Perssons maktutövning och villkoren för statsråden i allmänhet. Hon är väldigt öppen om hur det kändes.

– Håkan Juholt är spännande förstås. Det har redan skrivits flera böcker om vad som hände det där året när han var S-ledare. Men att han med egna ord får beskriva hur han upplevde mediedrevet kan säkert avslöja en del nytt. Robert Weil frågas ut om etiken i finansvärlden och Ebba Witt-Brattström om kvinnorörelsens sanna historia. Ja, det är en del av vad som kommer hända.

Du slutade på DN 2009, varför?

– Jag hade kul på DN men hade hållit på med att skriva ledare varje dag ganska länge, och jag märkte att det blev så mycket saker runt omkring med TV, böcker och föredrag. Det tog över min tid och jag kände att jag var färdig med ledarskrivandet.

Min sanning börjar sändas 20 augusti i SVT 2. Förutom Sven Otto Littorin gästas programmet av: Margareta Winberg, 27 augusti, Robert Weil, 3 september, Marie Göranzon, 10 september, Barbro Westerholm, 17 september, Håkan Juholt, 24 september, Alf Svensson, 31 september, Ebba Witt-Brattström, 7 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos