Gå direkt till textinnehållet

NA-reportern om bojkotten: ”Önskar att fokus hade legat på min granskning i stället”

Vändningen – Örebro läns högsta politiker Andreas Svahn (S) ber Nerikes Allehandas reporter Jennifer Mayer om ursäkt. Chefredaktören: ”Någon i partiledningen på riksplanet har uppenbarligen tagit honom i örat.”

Journalisten berättade i fredags om regionpolitikern Andreas Svahns bojkott mot NAs reporter Jennifer Mayer efter att han anklagat henne för att i en krönika felaktigt påstått att han dröjt tio dagar med att svara på en intervjuförfrågan, när han i själva verket varit sängliggande i covid under veckan då reportern sökte honom.

I måndags avslöjade NA att Svahn inte alls varit sjuk under den aktuella veckan, utan en tidigare vecka. Konfronterad med uppgifterna drog Svahn tillbaka bojkotten mot reportern.

Andreas Svahn, som är ordförande i regionstyrelsen i Örebro län, hade krävt att reporterns krönika skulle avpubliceras och att Jennifer Mayer och NA skulle be om ursäkt. Fram till dess skulle han vägra att ställa upp på intervjuer med Jennifer Mayer, eftersom hans förtroende för henne var skadat.

I stället blev det Andreas Svahn som fick be NA om ursäkt. I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Örebro län på tisdagseftermiddagen skriver Svahn:

”När jag missade att återkoppla till en av journalisterna som hade sökt mig skrevs en krönika där jag kände mig påhoppad på ett sätt som jag med facit i hand inser aldrig var tanken. Och alldeles oavsett vad syftet med krönikan var borde jag ha agerat annorlunda än hur jag där och då agerade.

Det har tagit mig en stund att inse det. Men nu förstår jag det.

Jag vill därför förbehållslöst be om ursäkt. Först och främst ber jag om ursäkt till journalisten som skrev krönikan. Därefter vill jag be om ursäkt till Nerikes Allehanda.

Jag är väl medveten om att mitt förtroende nu har fått sig en törn och att jag utifrån detta har en resa att göra för att återvinna det.”
 

Jennifer Mayer och Anders Nilsson. Foto: Tor Johnsson

Nerikes Allehandas chefredaktör Anders Nilsson välkomnar ursäkten.

– Det är bra att Svahn insett att han uppträtt odemokratiskt och kränkande. Någon i partiledningen på riksplanet har uppenbart tagit honom i örat. Samtidigt är det oroväckande att vi har politiker i Sverige på så höga poster som varken förstår eller kan de demokratiska spelreglerna och därför behöver bli tillrättavisade. Mest tragiskt i alltihop är att Svahn inte fokuserar på de allvarliga arbetsmiljöproblem och den tystnadskultur som NA avslöjat. Det skulle han gjort från början i stället för att försöka styra vad vi publicerar, säger Anders Nilsson.

NA-reportern som det stormat kring de senaste dagarna är Jennifer Mayer. Hon tar konflikten med ro – den utspelade sig långt över huvudet på henne.

– Jag tycker att det är synd att allt fokus handlar om en mening i min krönika i stället för på det jag avslöjat i min granskning, nämligen brister i verksamheten på Universitetssjukhuset i Örebro, säger Jennifer Mayer.

Vad tycker du om Andreas Svahns agerande?
– Han har all rätt till sina åsikter. Jag är journalist och mitt arbete ska naturligtvis kunna ifrågasättas. Jag önskar väl att han tagit kontakt direkt med mig så hade vi kunnat ha en dialog. Nu vände han sig till mina chefer i stället. Allt har legat långt över mitt huvud.

Du har fått en ursäkt av Andreas Svahn, hur känns det?
– Tja, jag har inte haft någon konflikt med honom, det är han som har haft en konflikt med mig. Jag har fortfarande inte pratat med honom om det här. Jag kommer att jobba på som vanligt och söka honom för intervjuer när det blir aktuellt.

Vilka reaktioner har du fått på konflikten?
– Det har kommit väldigt mycket reaktioner, och många tycker väl precis som jag att det är tråkigt att fokus hamnar på det här i stället för på granskningen, säger Jennifer Mayer.

Fler videos
Fler avsnitt