Mittmedia tillsätter API-redaktör

1 mars, 2016

Mittmedia har redan textrobotar som skriver sport och väder. Nu tar de nästa steg i sin utveckling och tillsätter en API-redaktör. Vad är det undrar du? Kort och gott ett sätt för till exempel en myndighet att göra data tillgänglig för allmänheten, som Mittmedia-redaktören sen gör automatiserade nyhetsflöden av.

Som Journalisten skrivit tidigare om är så kallad robotjournalistik en del av den framtid som väntar. Mittmedia ligger redan långt framme i den utvecklingen och tillsätter nu också en tjänst som API-redaktör, där Micke Tjernström fått jobbet och alltså kommer jobba heltid med automatiserade flöden.

API står för Application Programming Interface, eller ett applikationsprogrammeringsgränssnitt.

Det beskrivspå Mittmedias intranät som "ett sätt för till exempel myndighet, ett företag eller annan aktör att göra data tillgänglig för allmänheten"

– Det här är en journalistisk roll, det är lätt att tro att så fort det handlar om något med mycket teknik inblandat så måste man vara utvecklare eller programmerare. Men det här handlar om att skapa relevanta flöden eller nyhetsprodukter utifrån de API-flöden som finns. I de flesta fall är det öppna API:er som SMHI eller Trafikverkets väginformation, så det är sånt som vår redaktör kommer att sköta, säger Robin Govik, redaktionell affärutvecklingschef på Mittmedia.

Medan koncernens mer avancerade textrobotar som skriver sport och väder tar in data från olika källor samtidigt, så finns API-redaktören på plats för att skapa intressanta flöden från en källa och koppla in dem till koncernens system. Där Mittmedia blir plattformen som distribuerar flödet.  

– I vissa fall kommer det integreras så det publiceras rakt ut till användaren. Så att Mittmedia blir en plattform för externt material och eget material samtidigt. Lite som att TT idag är ett slags externt flöde, som alla andra medier integrerar på sina sajter. Det här är ungefär samma sak fast andra typer av flöden, säger Robin Govik.

Kommer det fler satsningar som detta på Mittmedia?

– Det är rimligt att anta att det kommer finnas fler specialister på redaktionerna i framtiden, alltså folk som jobbar mer med användarupplevelsen. Förut var webbredaktör en mer allmän allt-i-allo tjänst, men i framtiden har man kanske fler deskredaktörer, där man är mer datadriven och inte kommer skriva. Sen finns API-redaktörer, live-redaktörer, och sen finns det såklart också reportrar. En API-redaktör är en ganska komplicerad historia så det krävs att man jobbar med det här större delen av sin arbetstid med detta.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies