Gå direkt till textinnehållet

Kulturbråket i Hälsingland: ”Duktiga reportrar kan inte ersätta en kunnig redaktör”

En allmänredaktion kan inte förväntas hålla sig ajour med hela kulturlivet. Det fokus en driven kulturredaktör har på sitt område ska inte underskattas, skriver reportern Anton Swärdhagen om kulturbevakningen på Bonniers tidningar i Hälsingland.

Journalisten rapporterade igår om uppropet från 16 kulturskapare i Hälsingland mot att de fyra lokaltidningarna skrotar kulturredaktörstjänsten och låter sina allmänreportrar sköta kulturbevakningen.

Nu fortsätter debatten. Ett olyckligt beslut att dra in redaktörstjänsten, skriver Anton Swärdhagen, reporter på Katrineholms-Kuriren och tidigare vikarierande kulturredaktör på Hälsingetidningarna (2020).

”Självfallet kan vilken reporter som helst bevaka en konsert eller konstutställning. Men en kulturredaktör har ett större uppdrag än så. Dennes jobb är att se och förklara de övergripande skeendena i områdets kulturliv. En kunnig redaktör kommenterar och kartlägger samtiden, som när [tidigare kulturredaktören Christina] Busck ifrågasatte riksspelmannen Thomas von Wachenfeldts naiva inställning till den högerextrema stiftelse varifrån han mottog ett pris”, skriver han.

Annons Annons

Läs hela debattartikeln här.
 

 

Fler avsnitt
Fler videos