Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia ingick avtal med Gävle kommun om bockbilder

Aftonbladet får inte lägga ut webbsändningen av Gävlebocken för Gävle kommun, men Mittmediatidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet har ingått ett avtal med kommunen och får därför sända på sina sajter. I avtalet ingår som motprestation att tidningarna ska bevaka vissa evenemang som kommunen ordnar.

Aftonbladet har fått nej av Gävle kommun att lägga ut webbsändningen av Gävlebocken, ett beslut som tidningen överklagat till kammarrätten. Aftonbladet menar att de bilder som kommunen lägger upp är allmän handling.

Däremot har Mittmedias alla tidningar fått tillstånd av Gävle kommun att lägga upp bilderna, efter att medieföretaget ingått ett avtal med kommunen. Det avslöjar SVT Gävleborg.

Gävle kommun kräver motprestationer av Gefle Dagblad och Arbetarbladet för tillgång till bilderna. Utom kraftigt rabatterad annonsplats för kommunen vill man att tidningarna kommer på utvalda evenemang som kommunen ordnar.

Annons Annons

Enligt SVT Gävleborg ska tidningarna ha svarat per mejl om vilka evenemang och presskonferenser man planerar att bevaka. Tidningarna tillägger i mejlet att man inte kommer om det händer något annat man bedömer som viktigare.

Nils Funcke, VD för Utgivarna, kritiserar avtalet:

”Som utgivare ska man inte gå in i sådana avtal”, säger Nils Funcke till SVT Gävleborg.

Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad, förnekar att avtalet skadar den redaktionella integriteten:

”Vi står helt fria i vår nyhetsbedömning”, säger hon till SVT Gävleborg.

Fler avsnitt
Fler videos