Gå direkt till textinnehållet

Mer än var tredje journalist på SVT Nyheter är stressad

Mer än var tredje nyhetsjournalist på SVT tycker att stressnivån på jobbet inte är rimlig. Nu väntar sig fackklubben åtgärder från företaget. Och Journalistförbundet borde prata mer om obekväma arbetstider, anser klubbordförande Hanna Nyberg.

I flera år har det kommit larm om för höga stressnivåer på framför allt SVTs lokala nyhetsredaktioner. I en undersökning som journalistklubben gjorde förra året tyckte sex av tio journalister på SVTs lokala nyheter att arbetsbelastningen är för hög.

Nu har SVT genomfört den första egna medarbetarundersökningen på tre år. Resultaten har inte hunnit detaljgranskas och brytas ned, men det står klart att stressen på nyhetsdivisionen är för hög. Det konstaterar Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben vid SVT. På frågan ”Har du överlag en rimlig stressnivå i ditt arbete?” svarar 35 procent av medarbetarna på nyhetsdivisionen nej. 20 procent är neutrala och 45 procent anser att de har en rimlig stressnivå.

– Nu har företaget fått svart på vitt att det finns ett stressproblem. Samtidigt har SVTs HR-avdelning satt målet om en ”hållbar prestationskultur” på SVT. Så vi har höga förväntningar på att det kommer att hända saker, säger Hanna Nyberg.

Annons Annons

Stressen handlar om allt fler arbetsuppgifter, om hög produktionstakt särskilt i digitala kanaler – och om arbetstider och schemaläggning.

– I samband med den lokala omgörningen 2015 gjordes schemaändringar så att man nu måste jobba fler dagar för att komma upp i arbetstidsmåttet 36,5 timme per vecka, inklusive obekväma arbetstider. Vi märker också att arbetsgivaren alltmer maxar schemat. 36,5 timmar är ett tak, men ses snarare som ett mål i sig av arbetsgivaren.

Anders Hansson, reporter på SVT Nyheter Dalarna och sektionsordförande i journalistklubben, slår också han fast omgörningen av de lokala nyheterna som roten till den accelererande stressen.

– Det är en för hög arbetsbelastning och medarbetarna tar stryk. Den ena efter den andra har gått in i väggen. Just nu har vi fyra som i olika grad är långtidssjukskrivna för utmattningsproblematik, säger han.

– Företaget borde förstå efter ganska kort tid att det är orimligt att jobba så här. Man har inte alls reagerat på den verklighet vi har. Nu verkar det dock som att företaget i alla fall inser att vi har ett bekymmer. Men till att i handling omsätta det är det ett ganska långt steg.

Ett grundproblem är också det dubbla uppdraget att publicera både i broadcast och digitala kanaler, anser Anders Hansson.

– Vi har aldrig fått några tjänster för att göra webb. Uppdraget från staten är att göra TV. Man har plockat folk från TV för att göra webb, och arbetslaget har tunnats ut.

Vad förväntar du dig av SVT nu?
– Nu pratas det mycket om den arbetsgrupp med Jan Helin i spetsen som ska utforma ett nytt uppdrag för lokala nyheter. Det jag hoppas är att man från ledningen har sett att resurserna inte räcker till, att vi inte kan jobba på det här sättet och slita ut folk och skicka dem i långtidssjukskrivning. Att vi mer anpassar kostymen efter den verklighet vi har, säger Anders Hansson.

På riksnyheterna i Stockholm har journalisterna numera också schemalagd beredskap från midnatt, vilket innebär att de måste vara beredda att på 40 minuter inställa sig i tjänst om något händer.

– Så det är tuffare. Vi vet redan att folk går ner i tid på de lokala nyheterna. Jag har inga siffror för riksnyheterna men signalerna jag får är att man gör det även där, säger Hanna Nyberg.

Även här gör för få för mycket, enligt klubben.

– På online är det tydligt att det inte finns något tak för produktionstakten och när man jobbar med broadcast är antalet arbetsuppgifter ett stort problem.

Nu ska fack och arbetsgivare gå igenom medarbetarenenkäten på var sitt håll, för att senare sätta sig ned tillsammans. SVT har uttalat att varje chef blir ansvarig för en handlingsplan utifrån sin redaktions resultat.

– Företaget behöver organisera arbetet så att medarbetarna har möjlighet till återhämtning, slår Hanna Nyberg fast.

Kommer ni att kräva ändrade scheman?
– Det kan vara så att den som börjar vid tretiden på morgonen inte ska jobba 36,5 timmar, utan 32,5. Arbetstidsförkortning är en konkret förändring man skulle kunna göra. Eller att man börjar se 36,5 timmar som just ett tak, och lägger in mer luft i schemat.

Frågan om obekväma arbetstider är stor och viktig och borde lyftas fackligt på bred front, anser Hanna Nyberg som också sitter i förbundsstyrelsen.

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, säger att företaget tar stressproblemen på stort allvar:

– Jag funderar överlag mycket på tempot. Vi har jätteambitiösa medarbetare som ständigt är uppdaterade och ständigt publicerar, men generellt som division överproducerar vi. Jag tror att vi på ett annat sätt måste samutnyttja material och publicera färre men mer genomarbetade storys, även om det ibland går emot vår journalistiska instinkt.

Christina Ågren, programchef för SVTs lokala nyheter, kallar medarbetarundersökningens resultat för ”oroväckande och alarmerande”.

– Jag känner igen det från kolleger i andra företag inom traditionella medier. Vi jobbar hela tiden på hur vi kan göra uppdraget tydligare i den nya digitala världen, klara att ha ett ben i varje med de resurser vi har. Självklart vill vi ha en bra arbetsmiljö så att vi kan locka duktiga medarbetare, säger hon.

Hon tror inte att arbetstidsmåttet behöver ses över. Snarare behövs en ”renodling av rollerna” och tydlighet om vad man förväntas göra, menar Ågren.

Ni har känt till stressproblemen ett bra tag, räcker det verkligen att ”förtydliga uppdraget”?
– Vi behöver nog göra andra saker också. Vi har just gjort en varumärkesanalys av hela vårt uppdrag inom nyheterna, och där lagt grunden för att tydligare avgränsa uppdraget så det blir mer hanterligt. Det har också gjorts en hel del arbetsmiljöarbete lokalt med till exempel renodling av pass.

Tycker du att ni har agerat tillräckligt kraftfullt hittills?
– Det har gjorts en hel del, även om man alltid kan diskutera hastigheten i åtgärderna. En konkret sak är att vi tillsatt en vikariepool som ska jobba på lite olika sätt. Det har också gjorts en hel del arbetsmiljöarbete lokalt med till exempel renodling av pass.

Fotnot: Svarsfrekvensen på arbetsmiljöenkäten var minst 80 procent. Runt 1 500 personer jobbar inom SVTs nyhetsdivision.

 

Fler avsnitt
Fler videos