Mediechefer lät sig bjudas

4 november, 1999

Ett antal tidningsmän har ätit, druckit och övernattat på Kolmårdens djurparks bekostnad. Bland dessa fanns en nattchef och chefredaktörer från lokalpressen.

Ett antal tidningsmän har ätit, druckit och övernattat på Kolmårdens djurparks bekostnad. Bland dessa fanns en nattchef och chefredaktörer från lokalpressen.

Journalisten skrev för ett år sedan om journalister som lät sig bjudas till ett jippo av Kolmårdens djurpark. Nu visar det sig alltså att också chefer inom lokalpressen låtit sig bjudas. Detta skedde för cirka tio år sedan, men var länge dolt för insyn.

Norrköpings kommun ägde då Kolmårdens djurpark, som var en förlustaffär och enligt uppgift kostat skattebetalarna 150 miljoner kronor i stöd. I samband med en lagändring 1996 blev även kommunala bolags handlingar offentliga. Det visade sig då att djurparkens dåvarande VD, Stig Eriksson, representerat friskt. Bland annat hade en del tidningsmänniskor låtit sig bjudas på övernattningar, mat och alkohol.

Bland de bjudna fanns dåvarande nattchefen på Folkbladet Norrköping, Janne Berglund, och chefredaktören på Norrköpings Tidningar, Karl-Åke Bredenberg.

Medan andra medier ägnat en hel del utrymme åt djurparkschefens representation har Folkbladet eller NT knappt skrivit något. SVTs Östnytt gjorde dock en serie inslag om Erikssons representation.

– Vi kunde se ett mönster där det framkom att parken bjudit många socialdemokratiska politiker på mat, dryck och i en del fall även resor. Man bjöd även företagsledare och en del representanter för medierna. Men flertalet hade politisk anknytning, berättar reporter Inge Jakobsson på Östnytt.

Janne Berglund på Folkbladet har enligt kvitton dels bjudits på mat och övernattning på hotell i Ängelholm, dels deltagit i en större middag. Han ser i dag inget tvivelaktigt i det.

– Det var nog i samband med att jag gjorde ett par artiklar för Kolmården.

Gjorde du alltså jobb åt ett kommunalt företag samtidigt som du var heltidsanställd på Folkbladet?

– Ja, jag tyckte inte det var något konstigt med det då. Jag jobbade som redigerare då.

I dag är Berglund chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen, och säger att han på grund av sin nuvarande ställning nog inte skulle göra samma sak.

Att Folkbladet inte skrivit om detta, eller alls berört Stig Erikssons representation beror på att man inte tyckt det varit någon nyhet.

– Det låg så långt bak i tiden, det fanns inget nyhetsvärde i det.

Karl-Åke Bredenberg på NT bekräftar att han och hans familj en gång lät sig bjudas på middag och övernattning på hotell på Kolmården, men hävdar att han betalade för hotellet, trots att Erikssons anteckningar på kvittot delvis pekar på motsatsen.

Du såg inget tveksamt i att som chefredaktör bli bjuden på en dyr middag av ett kommunalt bolag som tidningen samtidigt bevakade och skrev om?

– Nej, det var normal representation. Jag gick dit precis som jag går på inbjudningar från till exempel LO, eller att jag själv representerar.

Några journalister som förra året lät sig bjudas till ett jippo av Kolmården var efteråt lite ångerfulla. Du har alltså en annan syn på saken?

– Jag kommenterar inte deras åsikter eller vad de gjort. Du har fått mitt svar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies