Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Låt det inte gå prestige i presskortsfrågan”

Debatt Stockholms Dagspressdistrikt ifrågasätter att det skulle kosta en miljon att erbjuda medlemmar i Journalistförbundet ett fysiskt presskort. ”Kanske går det att samarbeta med Unionen, Medieföretagen, TU, storstadstidningarna, SR, SVT, TV4 – ja, alla som i dag vet hur nödvändigt det är att tillhandahålla fysiska presskort?”, skriver företrädare för distriktet i en debattreplik.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Petteri och Ulrika,

Låt det inte gå prestige i frågan, begränsa inte yrkeslegitimationen. Under senare tid har erfarna reportrar berättat varför de inte kan utföra sitt jobb ens med ett internationellt presskort från en korrumperad organisation. Tro dem. Inte heller kan medlemmar byta fackförbund till Unionen och få del av deras fysiska presskort.

Vi behöver inte mindre journalistik – utan mer. Om Journalistförbundet inte tänker om så får flera kollegor ta ner skylten – då förlorar också medlemskapet sin mening. Att begränsa yrkesutövningen borde, för ett yrkesförbund, stämma till eftertanke.

Förbundet talar om en miljonkostnad. Går det att specificera? Behovet av presskort kan styras av tillgänglighet och pris. Tidningsredaktioner betalar i dag cirka 1 000 kronor om året för licensen att utfärda egna kort. Presskort kostar 350 kronor. Administrationen uppskattas av ansvariga till en kvart per ansökan. Det är billigt. Om det fysiska presskortet kostar 500 kronor för medlemmarna och öppettiderna sätts till 1-2 timmar i veckan så begränsas efterfrågan.

Om det handlar om höga investeringskostnader för att fortsätta ge ut fysiska sis-stämplade presskort så bör dessa periodiseras som en investering över tid, kanske upp till tio år. Det kan ju också handla om att samarbeta och att centralisera servicen. Kanske går det att samarbeta med Unionen, Medieföretagen, TU, storstadstidningarna, SR, SVT, TV4 – ja, alla som i dag vet hur nödvändigt det är att tillhandahålla fysiska presskort?

Det fysiska presskortet fungerar i alla väder – överallt – behåll det.

Dagspressdistriktet, Stockholms nya journalistförening

Sara Milstead, Aftonbladet

Jan Spångberg, Expressen

Margareta Levin Blekastad, Norrtelje Tidning

Anders Forsström, DN

Torbjörn Ek, Aftonbladet

Mia Tottmar, DN.

David Hylander, DI.

Kommentarer

5 svar till ”Replik: ”Låt det inte gå prestige i presskortsfrågan””

 1. Hur gör polisen med sina legitimationer? Är polislegget numera i mobiltelefonen?

 2. Man kan inte ens åka med Silja till Åland med digital legitimation.
  Att vifta med en mobiltelefon utomlands, ha ha

 3. Om du lämnar din telefon med digitalt ID till någon vakt, myndighet eller liknande för att legitimera dig kan dom om dom vill tömma telefonen på viktigt innehåll .
  Det hela går mycket fort!

 4. Hej. Jobbar på Journalistförbundet med bland annat våra presskort.

  Såg frågan från dig Jan om polisen har digitala kort. Nej, det har de inte.

  Däremot kommer Advokatsamfundet inom kort införa digitala advokatlegitimationer. På sin hemsida skriver de att det är ”en lösning som bedöms vara säkrare och mer tillförlitlig än den tidigare fysiska legitimationen. Användarens identitet styrks på samma sätt som vid utgivandet av en statligt godkänd e-legitimation.”

  Du kan läsa mer på https://www.advokatsamfundet.se/for-vara-ledamoter/Advokatlegitimation/

  När det gäller din fråga Calle, så kan en mobiltelefon eller surfplatta innehålla källskyddade uppgifter. Vi uppmanar därför medlemmar att inte lämna ifrån sig enheten, vid en kontroll av presskort. Istället kan kontroll ske direkt på skärmen. Det kan i vissa särskilt känsliga fall vara klokt att ha presskortet på en särkild telefon eller surfplatta, som inte innehåller källskyddadsklassade uppgifter.

  Läs mer om presskortet på Sjf.se/presskort

 5. >> Det kan i vissa särskilt känsliga fall vara klokt att ha presskortet på en särkild telefon eller surfplatta, som inte innehåller källskyddadsklassade uppgifter. <<

  Det låter ju som en väldigt bra lösning. Alla som behöver ett presskort köper en till mobil. Tappar man sedan den i backen och den går i sönder… tja, då står man där utan kort. Fantastiskt bra.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt