Gå direkt till textinnehållet

Samnytts ansvariga utgivare Mats Dagerlind döms till fängelse

Samnytts ansvariga utgivare döms i tingsrätten till en månads fängelse för yttrandefrihetsbrotten förtal och grovt förtal, rapporterar Expo. Han ska också betala 20 000 kronor till den person som förtalats.

Det är i en serie artiklar som handlar om en person som varit drivande bakom föreningen Näthatsgranskaren som förtalet skett. Det är den förtalade mannen som drivit processen som ett civilrättsligt mål. Enligt domen har mannen utmålats som klandervärd och brottslig och han ska ha beskrivits som en ”vedervärdig människa”. Expo var först med att rapportera om domen.

Eftersom det rör ett yttrandefrihetsbrott har en jury fällt avgörandet.

Mats Dagerlind nekar till brott. Han menar att uppgifterna som publiceras inte är förtalsgrundande, att publiceringarna varit försvarliga med hänseende till personens ställning.

Annons Annons

Det är fallet som rör grovt förtal som ger Mats Dagerlind fängelse.

”För förtal av normalgraden föreskrivs endast böter. Straffskalan för grovt förtal är böter eller fängelse i högst två år. Med hänsyn till att det har varit fråga om ett fall av grovt förtal som fått en mycket stor spridning bedömer tingsrätten att straffvärdet överstiger bötesnivå. Det sammanlagda straffvärdet för de brott Mats Dagerlind nu ska dömas för motsvarar enligt tingsrätten en månads fängelse”, skriver tingsrätten i sin dom.

Som Journalisten tidigare rapporterat var det personen med koppling till Näthatsgranskaren som stämde Mats Dagerlind i en civilrättslig process. Han begärde 50 000 kronor i skadestånd. Tingsrätten sätter dock ned anspråket till 20 000 kronor.

Utöver skadeståndet ska Mats Dagerlind betala 1 000 kronor till brottsofferfonden. han döms även att betala 10 procent av sina advokatkostnader,  6 770 kronor. Resten står staten för. Personen som stämde honom får inte ersättning för sina rättegångskostnader.

2021 dömdes Mats Dagerlind till villkorlig dom och 40 dagsböter för grovt förtal av DN-journalisten Saeed Alnahhal. Den domen fastställdes av högsta domstolen 2023.

Journalisten har varit i kontakt med Mats Dagerlinds advokat, som inte vill ge några kommentarer i nuläget.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos