Gå direkt till textinnehållet

Samnytt lämnar det medieetiska systemet

Högerpopulistiska Samnytt har begärt utträde ur det självsanerande systemet. ”Det var väl aldrig en perfect fit mellan det medieetiska systemet och Samnytt”, säger MO Caspar Opitz.

Strax före jul klandrades Samnytt av Mediernas etiknämnd, för en bildpublicering på ett brottsoffer för en macheteattack. Kort därefter meddelade sajten att den inte längre vill vara med i det medieetiska systemet. Det är första gången någon begär utträde, enligt nuvarande MO Caspar Opitz kännedom.

– Vi kan inte tvinga någon att vara med. Men det var väl aldrig någon perfect fit mellan det medieetiska systemet och Samnytt. Det är på ett sätt synd att de går ur, men är man med i en klubb där man inte är sugen på att följa de regler som finns kanske man inte ska vara med, säger Caspar Opitz.

– Det hade förstås varit bättre om Samnytt var med och anpassade sig efter de publicitetsregler som nästan alla andra medier anpassar sig efter. Som att inte publicera en bild på någon som utsatts för ett fruktansvärt brott.

Annons Annons

Samnytt har under de drygt två år de var med i det medieetiska systemet anmälts 18 gånger och klandrats sex gånger. Tre anmälningar som gäller publiceringar gjorda när Samnytt fortfarande var med i systemet kommer att utredas färdigt.

– Vi känner en skyldighet gentemot anmälarna att göra klart det. Men vi prövar inte längre nya anmälningar mot Samnytt, säger Opitz.

I juli fälldes Samnytt för fyra olika publiceringar på ett bräde. Samnytts utgivare Mats Dagerlind skrev då i en kommentar till Journalisten att Samnytts farhågor ”om att inte få en rättvis, neutral och saklig bedömning av vår journalistik inte bara besannats utan även överträffats”. Dagerlind skrev också att Samnytts förtroende för MO/MEN var ”förbrukat” och att redaktionen skulle ta en diskussion om huruvida man skulle stanna kvar. 

2021 drev Caspar Opitz igenom att medier ska kunna uteslutas ur det medieetiska systemet, efter att allt fler alternativmedier gått med som en följd av att en anslutning gav möjlighet att söka statligt mediestöd. Ingen aktör har dock uteslutits, hittills.

– Det har funnits några fall fall där man inte publicerat klander enligt den praxis som finns. Men det ska vara upprepade tillfällen för att uteslutning ska aktualiseras, det har inte hänt ännu, det hoppas vi slippa.

Fotnot: Samnytts Mats Dagerlind ger i sin ledare sin syn på varför sajten lämnar det Medieetiska systemet.

Fler avsnitt
Fler videos