Gå direkt till textinnehållet

Maranatas monter plundrad Journalister låg bakom

Vid bokmässan i Göteborg fick Maranata sin monter vandaliserad och bestulen på böcker. Enligt uppgift låg författare och journalister bakom händelsen. Journalisten Mian Lodalen stöder aktionen.

Maranatas monter plundrad Journalister låg bakom

Vid bokmässan i Göteborg fick Maranata sin monter vandaliserad och bestulen på böcker. Enligt uppgift låg författare och journalister bakom händelsen. Journalisten Mian Lodalen stöder aktionen.

Det var under fredagskvällen som någon välte omkull tidningsställ och möbler i frikyrkan Maranatas monter. Dessutom stals 400 böcker, några biblar och ett 50-tal kassetter.

Annons Annons

Efteråt spreds uppgifter att författare och journalister varit inblandade i aktionen. Journalisten Mian Lodalen bekräftar detta.

– Jag träffade några kort efteråt som sa att de hade gjort det, och jag kände igen dom. Det var bland annat journalister.

Hon deltog inte själv och tycker att det visserligen hade varit bättre om man agerat mer öppet mot Maranata, men stöder ändå det som skedde. Enligt Lodalen borde inte frikyrkan få delta på bokmässan.

– De uppmanar till brott i sina skrifter när de förespråkar barnaga och uttalar sig mot homosexualitet. De blev anmälda förra året och flera tyckte att de skulle bort.

– Efter det lovade mässans ledning att inte släppa in dem igen, och så gör man det ändå. Kan man inte följa sina egna rekommendationer får man acceptera sådana här reaktioner, säger hon och syftar på vandaliseringen.

Mässgeneral Bertil Falck tillbakavisar att han lovat att inte släppa in Maranata i år.

– Det har jag aldrig sagt. Tvärtom ska mässan verka för ett stort mått av yttrandefrihet. Jag gick ner och tittade på deras monter förra året då folk klagade. Deras bok om barnaga verkade främst bestå av bibelcitat, och var också 20 år gammal.

– Även om jag själv berörs illa av deras åsikter om aga och homosexuella kan jag inte bara av den anledningen porta dom. Ingen av deras skrifter har ju fällts för något brott.

Falck medger dock att han är villrådig inför nästa år, och ska diskutera igenom saken noggrannt med mässans styrelse. Han är dock förbannad på de personer som vandaliserade montern.

– Jag tänker inte böja mig för utomparlamentariska aktioner som den här. Författare och journalister ska värna om det fria ordet. Det här liknar mer de bokbål som förekom i Hitlertyskland. Jag tar avstånd från dem som förstört Maranatas monter.

Är de som utförde attentatet välkomna till nästa års mässa?

– Jag vet inte vilka de är. De har utfört ett brott som de ska straffas för.

Berno Widén på BMC förlag som ger ut kyrkans skrifter tror inte att det är författare och journalister som ligger bakom dådet.

– De ska ju värna om yttrandefrihet, så jag har svårt att se att de skulle vara ansvariga.

I stället riktar han misstankarna mot delar av den ”homosexuella rörelsen” som enligt honom tidigare saboterat och förhindrat Maranata från att hålla möten och berätta om sin verksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos