"Många har sagt upp bekantskapen"

8 mars, 2013

FOTO: Hanna Lundquist P1-programmet Mediernas Martin Wicklin har inget behov av bekräftelse från kollegor. Tur är väl det. Många har sagt upp bekantskapen de år han granskat medierna. - Inga är så känsliga och stingsliga som journalister.

Hur skiljer sig journalister från andra grupper när de blir granskade?

- Inga är så känsliga och stingsliga som journalister. Särskilt när man kommer med känsliga frågor. Att vi får luren i örat är inte alls ovanligt. Sedan har det blivit lite bättre på senare tid, upplever jag.

Vad beror stingsligheten på, tror du?

- Dels kan det vara en ovana att bli granskad. Och förtroendet och trovärdigheten är allt vi har som journalister. Om någon säger att till exempel en undersökning du gjort och som fått stort genomslag är fel så tar det i hjärtat. Journalister slår i sin tur stenhårt tillbaka om vi har det minsta lilla fel i vår granskning.

Finns det några ämnen som är känsligare än andra?

- Det är nog just om någon har haft fel samtidigt som nyheten varit stor. Som Ekots granskning av trakasserade kvinnliga skådespelare eller DN och Carema. I det sista fallet var DN liksom tvungen att rida in och parkera, de kunde inte medge att det fanns delar av deras granskning som blev olycklig och behövde nyanseras. Det låste sig.

Enligt dig är public service och kvällspressen öppnast när ni kommer och frågar. Vem är sämst på att svara?

- GP, DN, stora morgontidningar. Stroppiga tidningar som lever kvar i en gammal värld där de inte behöver ställa upp.

Hur gör ni för att stå utanför kollegialitet och vänskapskorruption?

- För det första sitter vi inte i Radiohuset. Och personligen umgås jag väldigt lite med andra journalister, vilket inte är någon stor uppoffring. Många har ringt mig de här åren och sagt upp bekantskapen. Så hade jag haft något behov av att bekräftas av andra journalister hade jag fan skjutit mig i huvudet.

Du ogillar mingel och umgänge med kollegor – ska du ändå gå på Guldspadegalan här på Gräv imorgon?

- Jag vet faktiskt inte. Det här är ju mest en klubb för inbördes beundran.

 

Kommentarer

Det finns 16 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anders fre, 2013-03-08 18:22
Hm men Martin Wicklins program Medierna har i flera fall gått ut med felaktigheter eller helt enkelt dåligt genomförda jobb. Jag tänker bland annat på en legendariskt dålig intervju med Ulf Nilson (där man fick veta mer om reportens åsikter än något annat) och att man la sig platt för Svenska Kraftnät i ett inslag om Vimmerby Tidning. Kanske inte så konstigt att journalister är skeptiskt inställda till Medierna. Bra jobb förtjänar respekt men inte dåliga jobb..
Inlagt av Bosse fre, 2013-03-08 18:52
Bra! Skit i stingsliga journalister. Dom är ändå aldrig lika bra som ni. Tack för Sveriges bästa radioprogram!
Inlagt av Carpe Diem fre, 2013-03-08 20:17
Att va faan! Äntligen en riktig journalist. En veritabel överraskelse, dom växer inte på träd!
Inlagt av Joakim Makkonen fre, 2013-03-08 22:30
Klockren läsning. Mer av detta. Martin Wicklin du ska ha ett pris av dina belackare.
Inlagt av Erik Svensson fre, 2013-03-08 22:47
Martin Wicklin, en av de sista äkta journalisterna i detta land...
Inlagt av Carina fre, 2013-03-08 23:12
Underbar insikt! All respekt åt dig! Håller med dig i allt.
Inlagt av Kim J lör, 2013-03-09 02:06
Martin, du är bäst!
Inlagt av Åke Elofsson lör, 2013-03-09 09:30
Jag gillar den här killen. Visst är det hans jobb att göra, men jag gillar att han sätter fingret på stor del av det som är felet med dagens journalistkår. Det är verkligen "tyck som oss eller brinn!".
Inlagt av Pelle Plutt lör, 2013-03-09 10:46
Martin Wicklin verkar vara något så ovanligt som en journalist med integritet och förmåga till självständigt tänkande. Respekt!
Inlagt av Bill lör, 2013-03-09 11:45
Skön snubbe :) "Så hade jag haft något behov av att bekräftas av andra journalister hade jag fan skjutit mig i huvudet" Haha!

Sidor

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies