Gå direkt till textinnehållet

”Man kan jämföra stämningen med landssorg”

Charlie Hebdo Sinziana Ravini är kulturjournalist och bor i Paris sedan sju år tillbaka.  Läget i Paris just nu beskriver hon som både landssorg och ett krigstänkande.

Till vardags skriver Sinziana Ravini främst för Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Helsingborgs Dagblad.

Hur är stämningen i Paris?

– Den är kaotisk, men folk har också förenats i en kamp. Så samtidigt som det är kaos så står man också enad och en rationell diskussion pågår i samhället och i medier. Man kan absolut jämföra stämningen med landssorg och många jämför attentatet med 11 september.

Annons Annons

Är folk rädda?

– Ja, men också väldigt förbannade. Folk har också ett ”krigstänkande” där man är beredd att ta kampen. Parisarna är stolta och alla tycker det är viktiga värden man blivit attackerad för här och det finns en tydlig känsla av att man vill kämpa för dem.

Hur stor var Charlie Hedbo och satirtecknarna? Kände alla fransmän till dem?

– Ja gud ja. De här personerna har varit som familjefäder för många av mina vänner här.

Hur ser mediebevakningen ut?

– TV-bevakningen är bra, man får tydlig information om vad som hänt, och polisen är också mycket öppen nu med vad man gör för tillfället. Hur man ska hitta de skyldiga och förhindra att nya saker sker.

Hur är stämningen bland politiker och makthavare som uttalar sig i medier?

– De flesta är extremt vältaliga, sen är det såklart så att högerextremisterna också försöker vinna poänger. Marie Le Pen tycker hennes politik är viktigare än någonsin. De flesta ser skillnaden mellan religion och terrorism, och man intervjuar också många Imamer och andra muslimer ur samhället som får säga sitt.

Pratar politikerna om ny och hårdare lagstiftning?

– Inte än så länge, men många är också självkritiska och säger att man vetat länge att islamismen håller på att växa sig stark i landet. Den kritiken kommer dock allra mest från olika kulturpersonligheter i Frankrike.

Fler avsnitt
Fler videos