Gå direkt till textinnehållet
Lotta Folcker blir ny chefredaktör, vd och ansvarig utgivare för Aftonbladet.
Foto: Tor Johnsson

Lotta Folcker om varför hon vägrade bli intervjuad – av Sportbladet

Aftonbladets nya chefredaktör Lotta Folcker vägrade i november, i sin roll som sportchef på Viaplay, att ställa upp på intervju – med Sportbladet. ”Det var en turbulent tid”, säger Lotta Folcker.

I förmiddags tog Lotta Folcker emot blommor på Aftonbladets redaktion – i april tillträder hon som tidningens chefredaktör, ansvariga utgivare och vd. Hon kommer närmast från jobbet som sportchef på Viaplay, men har tidigare arbetat på Aftonbladet, bland annat som tidningens tv-chef. Hon har också arbetat på TV4, bland annat som chef för Nyhetsmorgon.

– Det känns fantastiskt roligt, hedrande och stort. Och kul att vara tillbaka på Aftonbladet, så klart, säger Lotta Folcker till Journalisten.

Vad vill du göra annorlunda än din företrädare?
– Jag har inte kommit dit än. Det jag vill är att Aftonbladet behåller viljan och drivkraften i den transformation vi befinner oss i. Jag vet att det finns en stark ledning på Aftonbladet och en väldigt kompetent organisation. Aftonbladet befinner sig på en bra plats och det finns ett stort mod på redaktionen. Det modet tror jag kommer att vara helt avgörande framåt.

Annons Annons

Kommer du att vara en synlig chefredaktör?
– Det tänker jag mig att jag kommer att behöva vara men jag kan inte svara exakt på vilket sätt ännu. Sen är det alltid en fråga om hur man prioriterar tiden.

Vad blir viktigast, att vara vd eller att vara chefredaktör?
– Det beror på var det brinner mest, haha. Man behöver kunna ha båda bollarna i luften, att både försvara journalistiken i en orolig tid och att finansiera journalistiken, och utveckla produkten.

Stiftelsen Tinius är på väg att köpa loss Schibsteds nyhetsverksamhet. Om det köpet går i hamn, kommer det att märkas i Aftonbladet?
– Jag tror det. Det finns en tydlighet från Tinius att man vill utveckla journalistiken och satsa och stärka de svenska mediernas position. Det är tryggt att ha en så stark ägare i ryggen.

I november fick Lotta Folcker kritik från sportjournalister för att hon vägrat ställa upp på en intervju med Sportbladet, vilket Journalisten berättade om.

Vad tänker du om det idag?
– Nu blev jag lite ställd. Det var i en situation då jag befann mig på ett möte med ledningen och inte kunde ta intervjun. Jag bad en annan person svara på frågorna. Det var en turbulent tid.

Vad säger du om trenden att journalister nekas telefonintervjuer med den som är ansvarig och i stället får mejlintervjuer med pressisar?
– Det är olika kulturer på olika bolag och nu får jag anamma den kultur som finns här. Vi brukar ha folk som svarar på frågor och man vill naturligtvis att den som har ansvaret också svarar på frågorna.

Men vad tänker du kring det att du själv faktiskt duckat just en sådan intervju, med just Sportbladet?
– Jag tycker inte att det var att ducka i det läget. Jag vet inte om jag ska gå in på det, men det var en ganska rörig grej och ibland behöver man delegera till någon annan som ska kunna svara på frågorna.

Du vägrade ställa upp på intervju med oss samtidigt.
– Som jag minns det så svarade jag, fast via mejl.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos