Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot Viaplay: Sportchefen duckade telefonintervju

Viaplay får kritik efter att sportchef Lotta Folcker inte ställt upp på telefonintervju med Sportbladet. Istället fick de svar över mejl – skrivna av en pressis. ”Ibland är det snabba puckar och tajta deadlines då det är svårt att vara tillgänglig”, säger Susanne Nylén, presschef på Viaplay i ett mejl till Journalisten.

Viaplay köpte 2020 rättigheterna att sända svenska herrlandslagets matcher från och med 2022. Då, 2020, var landslaget på gång och intresset skyhögt. Men sen dess har de sportsliga framgångarna uteblivit och intresset svalnat betänkligt. Det ville Sportbladet belysa genom att intervjua Viaplays sportchef Lotta Folcker om hur det svalnade intresset påverkat dem. Men de fick istället svar av en presstalesperson över mejl, skriver de i sin artikel. 

Tilltaget har mött kritik på sociala medier, där flera sportjournalister sågar Viaplays agerande. En av dem är Patrick Ekwall, som i ett inlägg på X kallar det för ”Den nya trenden hos mediebolagen”.

– Jag tycker det har blivit vanligare att ansvariga inom medierna inte vill uttala sig eller att de skickar fram någon pressis som ska svara på frågorna, säger han till Journalisten.

Enligt Patrick Ekwall är det inte första gången som en mediechef inte ställer upp på en intervju. Han hänvisar till en krönika som Dagens Medias chefredaktör Linnea Kihlström skrivit tidigare under hösten som tar upp just hur mediechefer inte ställer upp på intervjuer.

– Jag blev upprörd när TV4s vd inte ställde upp på en bandad intervju med sin egna kanal kring deras sparpaket, säger Patrick Ekwall som exempel på när mediechefer inte ställt upp. 

Han menar att chefernas agerande riskerar att spilla ned på de reportrar på medieföretagen som försöker få intervjuer med andra makthavare. 

– De som får lida för det här är ju de utsända reportrarna, och i förlängningen också tittare och lyssnare. Det är en sorglig utveckling, säger han. 

Han får medhåll från TV4-reportern Olof Lundh. 

–  Som journalist är det deprimerande när chefer för journalistisk verksamhet inte ställer upp och svarar på frågor. För de vill ju att de som vi bevakar ska ställa upp och den logiken går inte ihop. Jag förstår det faktiskt inte, säger Olof Lundh.

Han befinner sig när vi intervjuar honom på plats i Azerbajdzjan för att bevaka landslaget, och jämför situationen med att han inte skulle få ställa frågor direkt till Janne Andersson. 

– Viaplays chefer hade aldrig accepterat att landslagets presschef hade mejlat svar om vad Janne Andersson tyckte om matchen. Jag som journalist känner mig underminerad i min roll när jag ska kräva svar, säger han.

Journalisten har efterfrågat en telefonintervju med Lotta Folcker via Viaplays pressavdelning. Vi får istället ett svar av presschefen Susanne Nylén:

”Jag har pratat med Lotta som bett mig skicka detta svar till dig: ‘Vi försöker alltid tillgodose alla mediers och journalisters frågor i den mån det går. Ibland är det snabba puckar och tajta deadlines då det är svårt att vara tillgänglig. Det är också därför vi har en pressavdelning som har full insyn, kunskap och kan svara på frågor på media’”, skriver hon.

Journalisten har också skickat en följdfråga:

Kritikerna menar att när mediechefer inte ställer upp på intervjuer så blir det svårare för de egna reportrarna att kräva att andra chefer och makthavare ska ställa upp på intervju. Ska man inte som mediechef föregå med gott exempel?

”Jag tycker att Lotta svarar på det nedan. Dvs att hon försöker i den mån det går men ibland är det svårt med tanke på tajta deadlines osv”, skriver Susanne Nylén. 
 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt