Gå direkt till textinnehållet

Lokaltidningen: ”Frilansar ska få betalt”

Lokaltidningens utgivare Jannik Hansen lovar att ”alla avtal ska vara i ordning” om tidningen börjar publicera frilansproducerat featurematerial från Bonnier News Lifestyle. Samtidigt byter tidningen strategi från digitalt först till print först.

Efter Bonnier News uppköp av gratistidningen Lokaltidningen från danska JP/Politikens hus ska 13 redaktionella tjänster sparas in. Sex journalister har sagts upp på grund av arbetsbrist, enligt ledningen och resterande sju personer har sagt upp sig själva. De lokala förhandlingarna är avslutade.

I och med uppköpet läggs gratistidningen Hallå! ned. Den ägs av HD-Sydsvenskan och har funnits i nio kommuner. Alla tio redaktionella tjänster försvinner. De sista numren kom ut i veckan. Lokaltidningen fortsätter att komma ut på 25 orter i Skåne, fem orter i Östergötland, och ger dessutom ut Laholms Tidning i Halland.

Redaktionen för Lokaltidningen/Hallå! har bantats med en tredjedel, från 39 till 26 tjänster.

Annons Annons

– Det har varit en tung höst fylld av ovisshet där ingen av oss vetat om vi skulle få arbeta kvar eller inte, eller vilka bevakningsområden vi skulle få. Vi har under många år byggt upp den lokala bevakningen tillsammans. Nu när flera av våra kollegor måste gå är det inte bara en stor sorg utan också en oerhört stor förlust av journalistisk kompetens, säger Lena Karlsson, lokalt SJF-ombud på Lokaltidningen.

På Lokaltidningen har man dragit in en webbchefstjänst och en tjänst som webbredaktör, eftersom tidningen nu ändrar arbetssätt och sätter print först.

– Tidigare arbetade vi med webb först och sedan gjorde man papperstidning av det som hade publicerats på sajten. Nu kommer vi att göra tvärtom, säger Jannik Hansen, chefredaktör och ansvarig utgivare på Lokaltidningen.

Papperstidningen kommer i första hand för Lokaltidningen och sedan kan artiklar från Lokaltidningen komma att publiceras på Bonnierägda Helsingborgs Dagblads eller Sydsvenskans sajter.

– Det blir en väldigt stor skillnad i hur vi arbetar. Vi slutar med blåljusbevakning och den sortens jobb som inte klarar pressläggningstider på tio dagar. När man berättar en historia digitalt gör man det ofta i brottstycken, efterhand som det kommer nya kommentarer. Men när hela historien trycks på en och samma gång måste man arbeta på ett annat sätt. Det blir en stor förändring, säger Jannik Hansen.

Hur känns det att gå i den riktningen?
– Intressant. Jag har drivit liknande projekt på bland annat Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, fast precis åt andra hållet. Syftet med Bonnier News uppköp är ju att det ska produceras mer journalistik i Skåne och sydsvenskan.se och hd.se är de dominerande nyhetsplattformarna i Skåne. Vi får större spridning för vårt material när det publiceras på de två sajterna än på våra egna lokalsajter. Samtidigt har vi sprungit på samma grejor när vi har varit konkurrenter. Sydsvenskan satte en reporter på nyheten att en person skjutits i Malmö, och det gjorde Lokaltidningen också – men korta blåljusartiklar av den typen blir helt naturligt ganska lika. Om man vill att det ska bli mer journalistik måste man fokusera på olika saker.

I veckan gick Journalistförbundet ut med hård kritik mot Lokaltidningen efter att Jannik Hansen i en intervju i Dagens Media sagt att tidningen i och med uppköpet kommer att ha tillgång till featurematerial från Bonnier News Lifestyle (BNL). Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt skrev i ett öppet brev som publicerats på Facebook och som riktats direkt till Jannik Hansen bland annat:

”Journalistförbundet kommer under nästkommande år att särskilt driva fall för enskilda upphovsmän gentemot medieföretag, såsom ditt företag, som direkt planerar sin verksamhet utifrån att texter och bilder är gratis.”

Vad säger du om Frilans Riks kritik?
– Jag är inte fullt insatt i hur avtalen fungerar inom Bonnier News, men när vi har använt featurematerial tidigare har vi betalat för det och det kommer vi att fortsätta att göra.

Men tanken är att ni ska kunna återpublicera material från övriga koncernen utan att det belastar ert konto?
– Nej, jag tror inte att vi kommer att kunna göra det utan att betala någon ersättning. Alla avtal ska förstås vara i ordning och frilansar ska få betalt. Material som Lokaltidningen köper in på egen hand betalar vi direkt för till frilansen. Koncernmaterial från BNL som inte är lokalt avtalar vi med BNL om. Hur BNL sedan betalar materialproducenterna är en sak mellan dem och deras leverantörer, enligt mitt synsätt. Men i grund och botten är jag för avtal som gör det möjligt att använda material smart inom en koncern. 

Fler avsnitt
Fler videos