Gå direkt till textinnehållet

Studie: Lokaltidningen fick människor att stanna hemma under pandemin

Nyhetsrapporteringen i svenska dagstidningar under covid-19-pandemin hade stor effekt på människors rörlighet. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Jönköping University och Handelshögskolan i Stockholm.

För studien Media coverage and pandemic behavior: Evidence from Sweden har forskare gjort en kvantitativ analys av 200 000 artiklar om pandemin, publicerade i tidningar i hela Sverige under år 2020. De har också med hjälp av rörlighetsdata från Google-användare spårat människors dagliga rörelser på platser som arbetsplatser, kollektivtrafik och stormarknader. Forskarna ville se i vilken grad svenskarna följde folkhälsoråden om att arbeta hemifrån och att hålla fysisk distans.

De finner ett samband mellan rapportering om coronaviruset och att människor stannade i hemmet i högre grad. Effekten på människors beteende var störst när nyhetsartiklarna hade ”lokal relevans” och innehöll konkreta hälsoråd, skriver forskarna.

– Människor förlitar sig på hårda fakta och kvalitetsinformation från sin lokala tidning, säger Marcel Garz, docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School och en av forskarna bakom studien, till Forskning.se.

Annons Annons

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos