Gå direkt till textinnehållet

Studie: Lokaltidningen fick människor att stanna hemma under pandemin

Nyhetsrapporteringen i svenska dagstidningar under covid-19-pandemin hade stor effekt på människors rörlighet. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Jönköping University och Handelshögskolan i Stockholm.

För studien Media coverage and pandemic behavior: Evidence from Sweden har forskare gjort en kvantitativ analys av 200 000 artiklar om pandemin, publicerade i tidningar i hela Sverige under år 2020. De har också med hjälp av rörlighetsdata från Google-användare spårat människors dagliga rörelser på platser som arbetsplatser, kollektivtrafik och stormarknader. Forskarna ville se i vilken grad svenskarna följde folkhälsoråden om att arbeta hemifrån och att hålla fysisk distans.

De finner ett samband mellan rapportering om coronaviruset och att människor stannade i hemmet i högre grad. Effekten på människors beteende var störst när nyhetsartiklarna hade ”lokal relevans” och innehöll konkreta hälsoråd, skriver forskarna.

– Människor förlitar sig på hårda fakta och kvalitetsinformation från sin lokala tidning, säger Marcel Garz, docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School och en av forskarna bakom studien, till Forskning.se.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt