Gå direkt till textinnehållet

Lockout mot hela finska pressen

Konflikten mellan Finlands Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen  trappas nu upp. I dag beslutade Mediernas Centralförbund om lockout mot alla förbundets medlemmar på tidningar och tidskrifter.

Som Journalisten berättat tidigare har Finlands Journalistförbund lagt ett strejkvarsel som rör i princip alla 6- och 7-dagarstidningar samt nyhetsbyrån FNB. Strejken bryter ut den 17 maj om inte parterna kommer överens om ett nytt centralt kollektivavtal. Totalt berörs 2 300 journalister.

Nu svarar motparten Mediernas Centralförbund (MC) på stridsåtgärden genom att lägga en lockout på alla Journalistförbundets medlemmar som arbetar på ett av MCs medlemsföretag där pressens kollektivavtal tillämpas, vilket inkluderar tidskrifter och mindre landsortstidningar. Lockouten börjar gälla den 20 maj och innebär att arbete och löneutbetalning upphör.

I morgon 8 maj återupptas medlingsförsök mellan parterna.

Annons Annons

Finlands Journalistförbund protesterar mot lockouten, eftersom man anser att en lockout inte kan begränsas till förbundets medlemmar, utan den bör också gälla icke fackföreningsanslutna arbetstagare.

”Avgränsningen till enbart medlemmar bryter mot arbetsavtalslagens krav om opartiskt bemötande. En anställd får inte bli diskriminerad på grund av att hon eller han är ansluten till en fackförening”, säger Finlands Journalistförbunds fackliga ombudsman Jussi Salokangas i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos