Gå direkt till textinnehållet

Finska journalister fälls för röjande av statshemlighet: ”Farlig dom”

Två reportrar på Helsingin Sanomat döms för en artikel om den finska försvarsmaktens signalunderrättelsecenter. ”En farlig dom för pressfriheten”, säger Pavol Szalai på RSF.

Enligt Helsingfors tingsrätt har de två reportrarna röjt sådana uppgifter om militär underrättelseverksamhet som är sekretessbelagd med tanke på Finlands yttre säkerhet, rapporterar Hufvudstadsbladet. Den reporter som haft huvudansvaret för artikeln döms till 50 dagsböter på totalt 4 200 euro, den andra reportern får inget straff.

Deras närmaste chef, som var medåtalad, frias.

– RSF beklagar djupt den fällande domen mot reportrarna, men välkomnar att deras redaktör frias, säger Pavol Szalai, chef för RSFs EU- och Balkandesk i Paris som idag befinner sig i Helsingfors där domen föll klockan 13 finsk tid.

Annons Annons

– Vi tror att domen kommer att ha en avskräckande effekt för finska journalister, vilket vi sett redan med åtalet, säger Pavol Szalai.

Rättegången mot de tre journalisterna på Helsingin Sanomat pågick under hösten. De tre journalisterna har stått åtalade för röjande av statshemlighet genom en artikel i Helsingin Sanomat i december 2017 som handlade om den finska försvarsmaktens signalunderrättelsecenter nära Tikkakoski. De åtalades också för försök till röjande av statshemlighet eftersom fler publiceringar planerats, men där går rätten inte på åklagarens linje.

RSF frågar vilket budskap det sänder globalt att en domstol i Finland, rankat på plats fem av 180 länder i pressfrihet, åtalar journalister för rapportering om nationella säkerhetsfrågor.

– Trots ett relativt milt straff är det här en farlig dom för pressfriheten, säger Pavol Szalai.

RSF kommer att stötta journalisterna om de väljer att överklaga domen.

Fler avsnitt
Fler videos