Gå direkt till textinnehållet

Länstidningen Östersund klandras av PON

I en artikel anklagas en kyrkoherde och en komminister för förskingring av en halv miljon kronor. Men ingen av de två fick kommentera beskyllningarna. Nu klandras Länstidningen Östersund av Pressens opinionsnämnd.

Det var i augusti 2010 som Länstidningen Östersund publicerade en artikel med rubriken "Två präster anklagas för förskingring – avgår". Enligt ingressen skulle det handla om en halv miljon kronor som försnillats.

När artikeln senare anmäldes av de två utpekade, hävdade tidningen att man försökt nå prästerna vid ett flertal tillfällen. Anmälarna säger dock att de var tillgängliga på telefon både på dagen och kvällen. Ansvarig utgivare anser också att det var mycket svårt att identifiera de berörda då varken namn eller församlingar nämns i artikeln.

Pressombudsmannen är av en annan åsikt. Prästerna är identifierbara utifrån uppgifter i tidningen anser PO som skriver: "Ur pressetisk synvinkel är det besvärande att tidningen inte väntat med publiceringen tills den fått en kommentar av de berörda prästerna. I frågan om tidningen sökt kommentar står ord mot ord".

Kyrkoherden rentvås i en senare artikel, men så är inte fallet för komministern. Trots flera uppföljningar får komministern aldrig chansen att kommentera anklagelserna.

Pressens opinionsnämnd bedömer att Länstidningen Östersund har brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos