Gå direkt till textinnehållet

”Kyrkan har inte betydelse i många människors vardag”

Mediebevakningen inför kyrkovalet på söndag har ökat den sista veckan, men intresset har varit svalt under större delen av året. En förklaring kan vara att många inte har någon vardagskontakt med Svenska Kyrkan. Det tror Inger Wallin, ansvarig utgivare på Kyrkans Tidning.

På söndag är det val i Svenska kyrkan, till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Trots att kyrkan är Sveriges största organisation med 5,8 miljoner medlemmar, har medieintresset varit svalt under året. Som vanligt, konstaterar Inger Wallin, Kyrkans Tidnings ansvariga utgivare.

– Den sista veckan har det varit bra bevakning av riksmedierna, tycker jag. Men rapporteringen kommer i gång sent och är fokuserad på ett fåtal brännande frågor, säger Inger Wallin.

Vad beror det på?
– Det tyder väl på att många inte har någon vardagskontakt med Svenska kyrkan. Kyrkan har inte betydelse i många människors vardag.

Annons Annons

Vilka är de viktigaste frågorna i kyrkovalet i år?
– Riksmedierna har fokuserat på tre frågor, som är väldigt viktiga. Först riksdagspartiernas roll i Svenska kyrkan, den debatterades också i kyrkovalet 2017. Sedan skogsfrågan – Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare och den blev het redan i våras. Till sist förstås frågan om nya präster måste viga samkönade par, och den debatten har ju blossat upp mot slutet av valrörelsen.

Finns det någon viktig fråga som inte bevakats av medierna?
– Jag tycker nog att de sjunkande medlemssiffrorna och det sjunkande intresset för och kunskapen om Svenska kyrkan och kristendomen borde ha bevakats bättre. Det hade varit intressant att veta mer om nomineringsgruppernas tankar och idéer kring hur man ska hantera det.

Valdeltagandet i kyrkovalet är lågt, men ökade 2017 till 19,08 procent av de röstberättigade. En förklaring till det skulle kunna vara polariseringen där S och SD framstod som tydliga motståndare i valet, vilket mobiliserade väljarna.

– Den bilden av S och SD som motståndare finns även i årets kyrkoval. Dessutom ställer Alternativ för Sverige upp i kyrkovalet i år, men det har det faktiskt inte rapporterats särskilt mycket om, säger Inger Wallin.

Fotnot: Alternativ för Sverige är ett svenskt nationalistiskt och högerextremt parti.

Fler avsnitt
Fler videos