Gå direkt till textinnehållet

”Kvaliteten kan sjunka med färre reportrar”

”Vi är oroliga för att den publicistiska kvaliteten sjunker.” Det säger Ann Johansson (bilden), journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget, efter beskedet att 16 tjänster tas bort på Nyhetsbolaget.

I Nyhetsbolagets nya bemanningsplan ska det finnas 16 färre tjänster, varav hälften är redaktionella tjänster. Nedskärningen berör reportrar, fotografer, redigerare och skriptor.

– Vi vet ännu inte om det kan leda till uppsägningar. Det finns möjlighet till omplaceringar, säger Ann Johansson, journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget, som bland annat producerar TV4s nyheter.

Hur kommer detta att påverka nyhetsarbetet?
– Från journalistklubbens sida är vi oroliga för den publicistiska kvaliteten ska sjunka då ett antal specialreportrar tas bort. Detta har vi framfört i förhandlingarna.

Annons Annons

Vad är det för specialreportrar vi talar om?
– Vi har i dag en grupp på nio reportrar som har olika typer av specialuppdrag. Ledningen har ännu inte identifierat vilka de ska behålla.

Vad kan det få för konsekvenser om Nyhetsbolaget får färre specialreportrar?
– Det blir ett problem om man plockar bort specialkunskaper eller att redaktionen blir så slimmad att det blir svårt att upprätthålla bevakningen av ett specialområde. De som jobbar i Stockholm ska kunna fotografera och redigera. Om vi blir färre som samtidigt får fler uppgifter att göra finns det stor risk att det blir färre tunga egna nyheter i TV4s sändningar, säger Ann Johansson.

Nyhetsbolagets VD Åsa Tillberg bemöter i en artikel på journalisten.se kritiken och menar att det inte ska försvinna några specialreportrar alls.

Fler avsnitt
Fler videos