Gå direkt till textinnehållet

Kroatisk tidning beordrad att stoppa granskning

En domstol i Zagreb har beordrat nättidningen H-alter att avpublicera artiklar och förbjuder redaktionen att fortsätta en granskning. Samtidigt har en våg av förtalsanmälningar drabbat bland andra nyhetssajten Index.hr och dess journalister. Flera pressfrihetsorganisationer varnar för tilltagande repression i Kroatien.

Förra veckan beslutade en civildomstol i Kroatiens huvudstad Zagreb att införa ett tillfälligt förbud för nättidningen H-alter att granska och publicera artiklar rörande Poliklinika Djeca, en myndighet som arbetar med barns och ungdomars hälsa och ger stöd till våldsutsatta eller försummade barn. Domstolen beordrade samtidigt tidningen att avpublicera tidigare artiklar om myndigheten. Det rapporterar flera medier, bland dem N1.

H-alters reporter Jelena Jindra har under de senaste månaderna granskat myndighetens arbete och kunnat avslöja allvarliga brister, bland annat att barn som ska få hjälp av myndigheten i stället far illa, särskilt i samband med vårdnadstvister. Avslöjandena ledde till att chefen för Poliklinika Djeca avgick.

Samtidigt har en våg av stämningar sköljt över kroatiska medier. För tillfället ligger 56 förtalsstämningar mot nyhetssajten Index.hr och nio mot dess journalister i kroatisk domstol.

Annons Annons

Förtalsstämningarna i Kroatien beskrivs ofta som så kallade Slapp-stämningar (Strategic Lawsuits Against Public Participation) som syftar till att tysta och avskräcka journalister. Under 2020 riktades minst 924 stämningar mot journalister och medier i Kroatien, vilket Journalisten rapporterat om.

Flera pressfrihetsorganisationer varnar nu för den tilltagande repressionen mot kroatiska medier, bland dem Internationella Pressinstitutet, Article 19, European Centre for Press and Media Freedom och Europeiska Journalistfederationen.

Fler avsnitt
Fler videos