Gå direkt till textinnehållet

900 förtalsmål mot kroatiska medier – på ett år

Under 2020 riktades minst 924 stämningar mot journalister och medier i Kroatien, i huvudsak för förtal. ”Det är helt galet”, kommenterar Europeiska Journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérrez.

Kroatiska medier och journalister har under flera år ansatts av en strid ström av förtalsstämningar i domstol. Under förra året inkom 892 förtalstämningar till domstol, med skadeståndskrav om totalt 10,5 miljoner euro. Ytterligare 32 stämningar rör andra påstådda brott.

Det visar en rundringning som det kroatiska journalistförbundet HND har gjort. Sannolikt är siffran i underkant eftersom uppgifterna kommer från bara 23 medieföretag. Det är en ökning jämfört med föregående år då 905 anmälningar gjordes.

Ungefär vart tionde förtalsmål leder till fällande dom, enligt HND, som varnar för att förtalsstämningarna riskerar att leda till att oberoende medier och journalister tystnar.

Annons Annons

Tre av fallen rör public service-kanalen HRT som har stämt sina egna anställda och fackligt förtroendevalda i HND.

”Antalet rättegångar mot medier i Kroatien är helt galet. Vi vet mycket väl att dessa metoder används för att tysta, hota och tillfoga ekonomisk skada mot medier och journalister, inte för att vinna målen. Det faktum att problemet förvärras, inte bara i Kroatien utan också i resten av Europeiska Unionen, bekräftar att vi måste hitta en europeisk lösning snabbt”, säger Europeiska Journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérrez i en kommentar.

Läs mer: ”Stoppa juridiska trakasserier mot medier”
Läs mer: Realtidsmålet: ”Vår advokat är nöjd med vad som blev sagt”

Fler avsnitt
Fler videos