Gå direkt till textinnehållet

Hedberg: ”Snobbigt att dissa SVT Debatt”

Har det blivit inne bland journalister att dissa SVT Debatt? Programmet kritiseras emellanåt för att förenkla, använda alltför extrema debattörer och för att deltagarna inte får tala till punkt. I en intervju med Journalisten svarar programledaren Kristina Hedberg på kritiken.

Det är osäkert om SVT Debatt lyckas få till någon debatt om gubbslemsbråket på Grävseminariet. Två av de berörda har tackat nej till att medverka i torsdagens direktsända program.

På Twitter har Sofia Mirjamsdotter, som kallade Janne Josefsson för ”gubbslem” på Gräv i fredags, uppgett att hon avböjde Debatt bland annat eftersom hon är uppbokad på torsdag. Men hon skriver också på Twitter: ”Tackade precis nej till att prata om gubbslem i Debatt på torsdag. Antar att det gör mig till en antidemokrat.”

Maria Sveland, som många ansåg blev påhoppad i debatten på Gräv, har tidigare tackat nej till att ställa upp i SVT Debatt eftersom hon inte gillar formatet, något som också aktualiserades i och med bråket på Grävseminariet i fredags. På sin blogg kallar hon SVT Debatt för ett ”skitprogram som producerar skitdebatter”. Hon har tackat nej även denna gång.

Annons Annons

Och de senaste dagarna har kritiken mot SVT Debatt hårdnat, både i traditionella och i sociala medier, just mot bakgrund av bråket på Grävseminariet. I kritiken framkommer bland annat åsikten att programformatet förenklar komplicerade frågor, att debattörerna inte får prata till punkt och att personer med extrema åsikter kommer till tals.

SVT Debatts programledare Kristina Hedberg försvarar programformatet.

– Jag tycker att det är viktigt att hela spektrat av åsikter finns med. Men jag tycker att vi har bra debattörer. Vi försöker se till att ha starka debattörer på båda sidorna så att ingen står ensam. Vi letar spännande möten mellan personer med tydliga konfliktlinjer men det betyder inte att vi bara letar efter ett rent underhållningsvärde. Det är förstås roligt och spännande att följa en drabbning där åsikt står mot åsikt men det måste vara givande också, och det tycker jag att det är i Debatt, säger Kristina Hedberg.

Det är inte ovanligt att journalister talar illa om SVT Debatt i sociala medier. Vad tycker du om det?
– Det finns en slängig dissning av Debatt i sociala medier. Det verkar vara viktigt att berätta på Twitter att man har tackat nej till att medverka i Debatt.

– Det är väl lite snobbigt. Jag säger inte att det är fel, men det är synd och tråkigt att folk slentrianmässigt hakar på det. Sen är det ju kul att de tittar och twittrar så mycket om debatt. Den här gruppen som dissar SVT Debatt är ju förstås minoritet av våra cirka 500 000 tittare. Vi är det största programmet på den sändningstiden och vi vill nå en bred publik.

I amerikansk TV är det vanligt att man sätter två personer med mycket extrema motsatta åsikter att debattera med varandra, eftersom det blir ”bra TV” men med följden att det blir osakligt. Är Debatt på väg mot en sådan utveckling?
– Fast jag undrar, är det verkligen osakligt när två engagerade personer drabbar samman i en debatt? Det tycker inte jag. Sen får det förstås inte bli vulgärt men jag tycker inte att vi är där. Vi är inte vulgära utan det handlar om slentriankritik från en mindre grupp tittare som är mycket aktiva i sociala medier.

– Sen är det en debatt, det innebär att man kommer att bli avbruten och ibland inte få prata till punkt. Det är naturligt när det hettar till och personer möts i debatt. Så kritiken att man inte får prata till punkt känns rätt fjantig. Senast hade vi en dopingdebatt som var över en halvtimme med sex deltagare, och då fick alla mycket utrymme. Man får mer utrymme än under debatter i Agenda.

– Vi kan inte tvinga någon att vara med i Debatt. Alla har fri rätt att välja om de ska vara med eller inte. Sen tycker jag det är synd att folk säger nej.

Om någon kommer med felaktiga uppgifter under en debatt, hur hanterar ni det?
– Om jag vet att uppgiften är felaktig och ingen av de andra debattörerna påpekar det så rättar jag själv. Vi gör mycket research inför varje debatt. Ett exempel är när Gudrun Schyman påstod att hon aldrig sagt att idén om hedersvåld är rasistisk, då visste jag att hon skrivit en artikel på Newsmill 2009 med just rubriken ”Idén om hedersvåld är rasistisk” och då påminde jag henne om det. Hon förnekade i alla fall, och då är det inte så mycket jag kan göra. Vi är inte ett ansvarsutkrävande program. Sedan kan det säkert slinka igenom felaktigheter när vi inte känner till dem. Det är direktsändning och ibland beter sig deltagarna inte som väntat.

Är det svårt att få folk att ställa upp?
– Vi får fler som säger ja än nej till att ställa upp.

Blir det någon debatt om Grävbråket?
– Det vet jag inte än. Det ser inte ljust ut just nu, vi kan inte ha en debatt utan debattörer och både Maria Sveland och Sofia Mirjamsdotter har avböjt.

Fler avsnitt
Fler videos