Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för att man debatterat integrationen till bilder på brinnande polisbilar

En oenig Granskningsnämnd fäller Agendas partiledardebatt för partiskhet, sedan de visat bilder på brinnande polisbilar medan de debatterade integrationen. I beslutet skriver de att SVT reproducerat en värderande syn på integration som kan uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga.

Under partiledardebatten i Agenda som sändes den 8 maj debatterades flera ämnen varav ett handlade om integrationen. Ämnet presenterades med en bild på brinnande polisbilar, tagen från de så kallade påskupploppen tidigare i år.

SVT skriver i sitt yttrande att syftet med påan var att belysa en befintlig debatt som finns inom politiken. De förstår att stillbilden på det brinnande polisfordonet kan väcka anstöt, men som framgick av debatten handlade det om politiken och partiernas ansvar för integrationen. Det fanns inget utpekande av exempelvis utrikesfödda som grupp, som ansvariga för de upploppen, menar de.

Nämnden anser att bildsättningen, i kombination med ämnespresentationen i övrigt, ensidigt utgick från att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration. På så vis reproducerade SVT en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga, skriver de i beslutet. Inslaget strider därmed mot kravet på opartiskhet.

Ledamoten Erik Fichtelius är skiljaktig och anser att inslaget bör frias. 

Fler avsnitt
Fler videos