Gå direkt till textinnehållet

”Kriminell grupp bakom”

Syrien Syrienkännaren och aktivisten Yasir Al-Sayed Issa säger att allting pekar mot att en liten kriminell grupp ligger bakom de svenska journalisterna Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms försvinnande. KORRIGERAD

– Allting pekar mot att en liten kriminell grupp ligger bakom detta. Jag kan inte uppge vad de kallar sig, men de har rykte om sig att hålla på med sådant här och har gjort sig skyldiga till liknande fall tidigare, säger Yasir Al-Sayed Issa till SVT.

Utrikesminister Carl Bildt uttalade sig på tisdagen för första gången om de försvunna svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, men valde att lägga locket på om vad UD gör för att få hem dem.

– Det är väldigt lite vi kan och bör säga, sade Carl Bildt.

Carl Bildt uppmanade samtidigt journalisterna som fanns på plats i riksdagen att intervjua ”en expert på kidnappningssituationer så kan de kanske säga lite mer om sådant”, och fick då följdfrågan om han visste att de svenska journalisterna kidnappats.

– Jag vet inte det, men om det skulle vara så. Det är polisen som har det primära ansvaret i frågan ska sägas men det är klart att UD hjälper till, svarade Carl Bildt.

Enligt uppgifter till Journalisten var Niclas Hammarström och Magnus Falkehed på plats i Syrien bland annat för att dokumentera läkare som arbetar med skadade.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs en annan titel på Yasir Al-Sayed Issa. Den är nu korrigerad.

Fler avsnitt
Fler videos